Istraživač sigurnosti: Ovi znakovi odaju da su djeca ovisna o društvenim mrežama

Foto: Pexels

Ponekad se čini da nema jednostavnijeg načina za zaokupljanje djece nego im pružiti tablet ili mobitel. No, iako djeca vole videoigre i dopisivanje, postoje skrivene opasnosti kojih bi roditelji trebali biti svjesni prije nego što im dopuste neograničen pristup društvenim medijima.

Stručnjak za privatnost i istraživač sigurnosti Trevor Cooke naveo je sedam znakova ovisnosti o društvenim medijima kod djece.

1. Vrijeme provedeno na društvenim mrežama

Većina djece koristi platforme poput Instagrama, Facebooka i TikToka. Roditelji mogu provjeriti značajke za praćenje vremena na mobitelima svoje djece kako bi vidjeli koliko sati dnevno provode na određenim aplikacijama i platformama.

2. Opsjednutost lajkovima

Ako djeca pokazuju nezdravu preokupaciju brojem lajkova, dijeljenja i komentara, to može biti znak ovisnosti. Također, može utjecati na njihovo samopoštovanje i mentalno zdravlje, objasnio je Cooke za WBIW.

Važno je dati im do znanja da lajkovi i druge značajke nemaju nikakve veze s njihovom vrijednošću.

3. Promjene raspoloženja

Znakovi koji također ukazuju na ovisnost su tjeskoba, tuga ili razdraženost djece dok nemaju pristup društvenim mrežama.

4. Smanjena tjelesna aktivnost

Djeca mogu odbijati fizičke aktivnosti i igru na otvorenom kako bi provodila vrijeme na društvenim mrežama. To može negativno utjecati na njihovo fizičko, ali i mentalno zdravlje. Stoga trebamo pokušati potaknuti svoju djecu da odlože svoje uređaje i provedu neko vrijeme vani.

Cook preporučuje aktivnosti poput obiteljskih šetnji ili pridruživanja sportskom klubu.

5. Zanemarivanje odgovornosti

Djeca ovisna o društvenim mrežama ponekad zanemaruju obaveze poput domaće zadaće, kućanskih poslova ili drugih obveza. To može imati dugoročne posljedice na njihov akademski i osobni razvoj.

Važno je potaknuti ih da izvršavaju sve svoje obveze.

6. Nedostatak sna

Pretjerano vrijeme na društvenim mrežama, osobito prije spavanja, može poremetiti obrasce spavanja kod djece. Plavo svjetlo koje ekrani emitiraju može zavarati tijelo da misli kako je još dan, što znači da ne proizvodi hormone koji pripremaju mozak za spavanje.

Nedostatak sna može utjecati na raspoloženje, akademski uspjeh i cjelokupno zdravlje.

7. Društveno povlačenje

Djeca ovisna o društvenim medijima mogu se povući iz osobnih interakcija preferirajući online komunikaciju. To može utjecati na njihove društvene vještine i dovesti do osjećaja izolacije.

Veću osobnu komunikaciju možemo potaknuti olakšavanjem okupljanja, primjerice, ugošćavanjem njihovih prijatelja ili pružanjem prijevoza do mjesta gdje se mogu družiti.

Kako spriječiti ili popraviti situaciju?

Roditelji bi trebali postaviti jasne granice i pratiti vrijeme koje djeca provode na društvenim mrežama i platformama. Važno je potaknuti druge interese, hobije i aktivnosti koje ne uključuju ekrane.

"Objasnite zašto je odgovorno korištenje društvenih medija važno. Ako je potrebno, potražite stručnu pomoć", zaključio je Cooke.

Pročitajte više