Istraživanje otkrilo zašto bi se i djevojčice i dječaci trebali igrati lutkama

Foto: Pexels

IGRANJE lutkama moglo bi pomoći djeci da nauče biti empatični i društveni, da steknu vještine koje je posebno važno usavršavati.

U studiji koju je naručio Mattel, proizvođač Barbie, istraživači Centra za znanost o ljudskom razvoju Sveučilišta Cardiff promatrali su 42 dječaka i djevojčice u dobi od četiri do osam godina dok su se igrali s Barbie lutkama, kako s drugom djecom, tako i samostalno. Djeca su također promatrana dok su se, samostalno ili s drugima, igrala na tabletu.

Tijekom proučavanja djeca su nosila uređaj koji je nalikovao plivačkoj kapi, a istraživačima je omogućio da mjere aktivnosti i promjene u dječjem mozgu.

Igrajući se s raznovrsnom ponudom lutki i kompleta za igru, istraživači su otkrili da je dio mozga nazvan stražnji superiorni temporalni sulkus aktiviran kod djece, neovisno o tome jesu li se igrali sami ili u skupinama. Taj je dio mozga povezan s procesom obrade društvenih informacija, poput empatije.

Stražnji superiorni sljepoočni sulkus aktivirao se u "daleko manjoj mjeri" kada su djeca igrala samo igrice s tabletima, čak i kada su igrali igre koje su imale kreativne elemente, otkrili su istraživači koji su svoja otkrića objavili u časopisu Frontiers in Human Neuroscience.

"Ono što je zaista uzbudljivo u svemu ovome je to da igra lutaka ima prednosti i ne radi se o nužnom uparivanju", rekla je Sarah Gerson, neuroznanstvenica i viša predavačica na Sveučilištu Cardiff koja je nadgledala istraživanje: "Riječ je o socijalnim vještinama koje su važne za razne doista široke domene."

Igranje lutkama može izazvati ovu vrstu reakcije jer lutke "prirodno potiču djecu na stvaranje vlastitih društvenih svjetova", rekla je Gerson za Insider. Dakle, čak i dok se samostalno igraju lutkama, djeca bi mogla rekreirati situacije iz svog života ili stvoriti vlastite scenarije.

Empatija igra ključnu ulogu u dječjim socijalnim interakcijama. Ali ti trenuci također omogućavaju djeci da "vježbaju" za situacije u budućnosti u kojima empatija dolazi do izražaja. To može uključivati ​​pregovaranje u profesionalnim situacijama, vođenje posla i rješavanje sukoba, dodala je Gerson

Također, učenje empatije posebno je važno tijekom pandemije, tijekom koje su djeca često izolirana od prijatelja.

Gerson i njezin tim započeli su svoja istraživanja prije više od godinu dana, puno prije nego što je pandemija počela. Rekla je da su rezultati objavljeni u prikladno vrijeme, kada su mnoga djeca još uvijek izolirana od prijatelja i obitelji, a roditelji su sve zabrinutiji kako bi to moglo utjecati na njihove socijalne vještine.

"To je trenutno posebno važno, posebno zato što djeca možda propuštaju socijalnu interakciju koju bi obično dobivali", rekla je Gerson: "To je čak i relevantnije nego što smo na neki način očekivali."

Gerson se nada da će rezultati studije doprijeti i do roditelja koji ne žele dopustiti svojim sinovima da se igraju lutkama jer je to previše "ženska igra".

"Ove vještine nisu rodno specifične. Te će vještine biti važne za svu djecu", rekla je Gerson te zaključila: "Sposobnost razmišljanja o tuđim osjećajima jednako je važna i za dječake i za djevojčice."

Pročitajte više