Iza uspješnih kćerki stoje mame koje (previše) zanovijetaju

Foto: Instagram

ŠTO će mame više prigovarati, kćerke će biti - uspješnije! 

Kako da gledamo na ovu tvrdnju? Da budemo sretne ili da se zapitamo? Naime, čini se da mame koje stalno nešto zanovijetaju svojim kćerima čine dobro, za razliku od mama koje su opuštenije i koje puštaju svoje kćeri da rastu i razvijaju se prema vlastitom nahođenju. Možda je to malo proturječno onim roditeljskim savjetima da djecu treba pustiti da uče na svojim greškama, da ih treba pustiti da se osamostaljuju bez pretjerane roditeljske intervencije, no čini se da malo zanovijetanja doista neće škoditi njihovom razvoju. Posebno kada govorimo o specifičnim tinejdžerskim godinama.

"Ustvari, ne da neće škoditi, već će im donijeti dobro", zaključak je to ekipe sa Sveučilišta u Essexu, koja je nakon završenog istraživanja došla do rezultata da su djevojčice kojima su mame stalno nešto prigovarale (ma nisu prigovarale, mame su samo htjele popraviti stvar i naučiti svoje kćeri), doista izrasle u uspješnije djevojke.

Uspješnije u smislu da su češće završavale visoke škole, da su zarađivale bolje, nalazile bolje poslove, puno manje upadale u probleme, nešto su kasnije ulazile u prve spolne odnose i nisu doživjele tinejdžerske trudnoće.

Studija koju je vodila Ericka Rascon-Ramirez obuhvatila je oko 15.000 djevojčica u dobi od 13 i 14 godine i pratila ih u šestogodišnjem vremenskom razdoblju. Po završetku istraživanja, donijeli su rezultate koji su zaista pokazali da djeca čiji roditelji imaju viša očekivanja doista postaju uspješnija na mnogim životnim poljima. To ne mora nužno biti majka, ali pokazalo se kako u slučaju ženske djece upravo majka igra tu važnu ulogu. To je ono klasično mamino zanovijetanje kojim od svojih kćerki sustavno očekuje bolje rezultate, bolje ponašanje i veću ambicioznost.

"Zanimljivo je da djeca, a u tinejdžerskim godinama to rade baš svi, pokušavaju živjeti svoj život mimo roditeljskih naputaka, idu im na živce svi (mamini) savjeti, pokušavaju negirati roditeljske želje, ali to očito ne uspijeva svima. Koliko god željeli prečuti mamina zanovijetanja, što više mama zanovijeta, veće su šanse da se dijete neće odmetnuti. Čak i ako vam se čini da vaša kćer uvijek želi učiniti baš suprotno od onoga što mama kaže, podsvijest joj očito ne da da se odmetne. Baš takav utjecaj na svoju djecu imaju mame zanovijetala.

No - što to onda znači? Da će mame koje na obveze svoje djece samo odmahuju rukom napraviti od njih ljude koji će, baš zbog toga što su u mladosti više prepuštena sebi, živjeti na rubu i biti manje uspješni?

"Zapravo ne", rekla je Ericka Rascon-Ramirez. Ne u toj mjeri, naravno, jer postoji čitav niz primjera mladih ljudi koje su roditelji puštali da "žive svoj život", ali su im pritom svojim ponašanjem davali dobar primjer. Najpogođenija su naravno ona djeca koja u svom obiteljskom domu ne mogu vidjeti obrazac ponašanja koji će ih motivirati da postanu uspješniji te su pritom apsolutno prepuštena sama sebi.  

S obzirom na sve navedeno, možemo zaključiti - "Baš lijepo što nam je studija dala dokaz da svojim zanovijetanjem nećemo nikako "ugušiti" svoju djecu. Sada znamo da će ipak imati učinka ako svoje cure svaki dan podsjećamo da "operu zube, naviju alarm i da se klone droge i seksa bez zaštite". Haleluja. Nismo dosadne!

Pročitajte više