Janet Jackson očekuje prvo dijete u 50.- oj. Saznajte kakve su šanse za to i drugim ženama

Foto: Facebook

VELIKA je vijest da je Janet Jackson konačno trudna i da očekuje svoje prvo dijete, ne samo zato što je riječ o poznatom licu već zbog toga što je riječ o godinama u kojima je doista već gotovo nemoguće ostati trudan na prirodan način. 

Dakle, da, i Janet Jackson je sigurno prošla postupak umjetne oplodnje. Prema riječima liječnice In Vitro Fertilization klinike za oplodnju u Clevelandu, Cynthije Austin, čiji je citat objavljen u magazinu Self, žene u tim godinama teško da će više zatrudnjeti prirodnim putem, a kada je riječ o umjetnoj oplodnji jedino što im može pomoći jest oplodnja pomoću svojih zamrznutih ili doniranih jajnih stanica. 
 
Žene u dobi od 45 godina već prilično gube plodnost s obzirom da se iz godine u godinu smanjuje broj jajašaca koji su spremni za oplodnju. Statistički gledano, u toj dobi prirodnim putem može zatrudnjeti tek jedna na 10 žena. No - čak polovica tih trudnoća završi pobačajem; a 10 posto zadržanih trudnoća imaju neku kromosomsku grešku. Zato se ni ne preporučuje trudnoća nakon tih godina. 

Međutim, umjetna oplodnja može biti sigurnija - ako se izvede pomoću mlađih jajnih stanica - doniranih ili zamrznutih vlastitih jajnih stanica. Međutim, kako je preporučljivo da oni budu zamrznuti od žene mlađe od 35. godina, tako je vjerojatno da je Janet Jackson koristila donirane jajne stanice s obzirom da su se one tek relativno nedavno počele zamrzavati. U svakom slučaju - to nije bio slučaj prije 15-ak godina kada je Janet imala 35. 


A baš to dokazuje i da svaka žena koja bi se eventualno odlučila pokušati u tim godinama, može zatražiti donirane jajne stanice. Međutim, treba ipak treba znati da i takva "kontrolirana" trudnoća ima niz rizika. Za majku - povišen tlak, gestacijski dijabetes, srčane probleme, infarkt te moguć rizik zakržljalog razvoja bebe samo zato što ženi od 50 godina cirkulacija i protok krvi nisu više baš "mlađahni". 

Zato se obično kaže da žene koje su prije trudnoće bile zdravije i vitalnije, veće su šanse da iznese zdravu bebu. 
 

Pročitajte više