Jednokratne ili platnene pelene - koje su bolji izbor?

Foto: 123RF

PELENE su neizbježne kad imate novorođenče, dojenče ili malo dijete. Iako će osigurati da vaše dijete ne obavlja nuždu gdje stigne, mogu koštati pravo malo bogatstvo i itekako povećati količinu otpada koju proizvodi vaše kućanstvo. Imajući to na umu, neki roditelji okreću se platnenim pelenama jer ih smatraju povoljnijom i ekonomski prihvatljivijom opcijom. Naravno, ni one nisu uvijek idealno rješenje. Svaka opcija ima svoje prednosti i mane, a portal NewFolks pokušao je utvrditi koje su to. Evo najvećih čimbenika po kojima se razlikuju jednokratne i platnene pelene.

Materijal

Platnene pelene dolaze u nekoliko materijala, uglavnom su to pamuk ili frotir. Prednost je što se roditelji mogu opustiti jer znaju da njihovo dijete ne dodiruje materijal pun jakih kemikalija ili boja. 

Jednokratne pelene izrađuju se od polietilenskog filma i polipropilena. Iznutra se nalazi apsorbent koji nastaje upotrebom različitih kemijskih spojeva. Većina pedijatara kaže da su jednokratne pelene potpuno sigurne, ali zagovornici platnenih pelena sumnjaju da je to istina. 

Pobjednik: Platnene pelene ne sadrže kemikalije i izuzetno su mekane za osjetljivu dječju kožu.

Trošak

Platnene pelene zahtijevaju veće izdvajanje u početku, kad ulažete u set platnenih pelena. Međutim, ako imate ograničen budžet, pravi su izbor.

Jednokratne pelene novorođenčadi treba mijenjati osam do deset puta dnevno. To može značiti do 70 pelena u prvom tjednu. Naravno, kako beba raste, to će usporiti, ali i dalje treba izdvajati značajna sredstva na mjesečnoj bazi za pelene. 

Pobjednik: Platnene pelene štede novac.

Zaštita

Platnene pelene treba češće mijenjati jer nemaju moć upijanja poput jednokratnih.

Jednokratne pelene svidjet će se onima koji vode aktivniji životni stil jer omogućuju da prođe nešto duže vremena između promjene.

Pobjednik: Jednokratne pelene zadržat će bebe suhima duže vrijeme.

Jednostavnost korištenja

Platnene pelene nisu jednostavne ako ste u pokretu, posebno na putovanjima. Jednokratne pelene se jednostavno zamijene, bace u smeće i nema nakupljanja smrdljivog rublja. 

Pobjednik: Jednokratne pelene su prikladnije za zaposlene roditelje.

Ekološki faktor

Platnene pelene su odličan izbor za sve koji vode računa o okolišu. Jednokratne nisu sjajan izbor za Zemlju.

Pobjednik: Platnene pelene nedvojbeno su ekološki osvještenija opcija.

Jasno je da i platnene pelene za višekratnu upotrebu i jednokratne imaju svoje prednosti i nedostatke. U konačnici, jedno nije bolje od drugog. Vaš izbor mora biti temeljen na vašim potrebama i potrebama vaše bebe. Niste ograničeni na jedno ili drugo. Možete odabrati korištenje jednih i drugih, ovisno o svom rasporedu. Nema ispravnog ili pogrešnog odabira - pronađite ono što vam odgovara.

Pročitajte više