Jednostavan banana kruh koji možete spremiti čak i ako nemate sve sastojke

Foto: 123RF

AKO vam je dosadno i želite se nekako zabaviti, a ujedno i osladiti, vrijeme je da se primite kuhače. Među receptima koje svakako morate isprobati je i onaj za banana kruh. No što ako nemate sve sastojke pri ruci? U tom slučaju trebate znati koji su mogući supstituti.

Tvrtka Gousto kaže da postoji puno ideja kad je u pitanju banana kruh i da se možete poigravati sastojcima, a ne nužno juriti u trgovinu po nešto što vam nedostaje, a nalazi se u izvornom receptu. 

Za dobar banana kruh važno je samo da je kora banane tamno žuta, odnosno prekrivena tamnim mrljama i mekana. 

Sastojci:

tri zgnječene zrele banane

285 g brašna

žličica sode bikarbone

prstohvat soli (izostavite ako koristite slani maslac)

110 g maslaca ili 80 ml maslinovog ili biljnog ulja

225 g smeđeg šećera 

dva jaja

četiri žlice jogurta pomiješane s 25 ml mlijeka ili 80 ml mlijeka pomiješanog sa žličicom octa ili soka od limuna

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i pripremite kalup za pečenje veličine 20 cm x 12,5 cm.

U velikoj posudi pomiješajte brašno i sodu bikarbonu. U drugoj posudi izmiksajte maslac (ili ulje) i šećer. Dodajte jaja, banane koje ste zgnječili vilicom i mješavinu jogurta i mlijeka ili mlijeka i octa (soka od limuna). Sjedinite nježno miksajući smjesu s brašnom. 

Prelijte smjesu u kalup za pečenje. Pecite otprilike 75 minuta dok ne dobije zlatnu boju. 

Ostavite banana kruh u kalupu otprilike 30 minuta dok se ne ohladi, a onda ga izvadite i poslužite. 

Dobar tek!

Pročitajte više