Jednostavni načini na koje se možemo lakše povezati s tinejdžerima

Foto: Pexels

U pružanju podrške tinejdžerima, ključno je poticati otvorenu komunikaciju i omogućiti im sigurno okruženje za izražavanje misli i osjećaja. Kad djeca postanu starija i samostalnija, lako je započeti s roditeljstvom na autopilotu i pustiti ih da rade svoje.

Roditelji koji se pokušavaju povezati sa svojim tinejdžerima ponekad mogu dobiti osjećaj da komunikacija postaje sve teža. Važno je pronaći načine da budemo uz njih bez ugrožavanja njihovog osjećaja neovisnosti.

Pronalaženje načina da budemo prisutni i da se povežemo s tinejdžerima olakšava im da nam se obrate kada trebaju podršku, savjet i slično. Evo nekih ideja.

1. Zatražite njihovu pomoć u kuhinji

Čak i ako ne trebamo njihovu pomoć, možemo ih pozvati da nam se pridruže u kuhinji i pomognu. To je prilika da ih naučimo potrebnim vještinama odrastanja, dok im gradimo samopouzdanje.

2. Gledajte što vam šalju

Iako to nije uvijek ono što bismo željeli gledati, važno je odvojiti nekoliko minuta i pogledati što su nam poslali jer ih to čini sretnima. Bilo da se radi o videu s TikToka ili nekoj objavi s Instagrama, to je također prilika za povezivanje, a možemo i dobiti ideju što ih trenutno zanima.

3. Slušajte njihovu glazbu

Mnogi roditelji ne vole glazbeni ukus svoje djece. Ipak, djeca ponekad žele da čujemo njihove pjesme, a mi, kao roditelji, trebamo odvojiti par minuta da poslušamo nešto što žele podijeliti s nama. Važno je da im pokažemo kako se mogu osjećati ugodno dok s nama dijele svoje interese, piše TulsaKids Magazine.

4. Poštujte njihovu privatnost

Jednostavan način na koji možemo izgraditi povjerenje sa svojim tinejdžerima jest da im dopustimo da imaju svoj prostor i privatnost kada im je to potrebno. Na primjer, mogli bismo pokucati prije nego što im otvorimo vrata sobe i pitati za dopuštenje da uđemo. Važno je da se osjećaju sigurno u svom prostoru.

Podrška i razumijevanje igraju ključnu ulogu u procesu odrastanja. Premda tinejdžeri u ovoj dobi postaju samostalniji, roditelji svejedno trebaju aktivno raditi na održavanju veze s njima. Ove pristupačne i pažljive interakcije doprinose očuvanju čvrste povezanosti s tinejdžerima dok prolaze kroz ovo izazovno razdoblje.

Pročitajte više