Jeste li čuli za vikinški odgoj? On djecu pretvara u samopouzdane i sretne osobe

Foto: EPA

Kada se spisateljica Helen Russell preselila u Dansku, iznenadilo ju je koliko su Danci sretniji i zdraviji. Nakon deset godina života u toj zemlji, slijedi danski način odgoja.

Ova 43-godišnja majka troje djece u dobi od šest do devet godina pisala je o fascinantnim kulturološkim razlikama između Britanaca i nordijske nacije u svom bestseleru The Year of Living Danishly. Nastavak te knjige, How To Raise A Viking, više se fokusira na roditeljstvo.

Djeca u nordijskim zemljama - Islandu, Finskoj, Norveškoj, Švedskoj i Danskoj - imaju najviše stope blagostanja na globalnoj razini. Koje lekcije možemo naučiti od njih? Evo Heleninih savjeta o tome kako odgajati male Vikinge.

Izađite van, bez obzira na to kakvo je vrijeme

Bilo da pada kiša ili sja sunce, Danci prihvaćaju prirodu i vremenske uvjete tijekom cijele godine. Russell kaže da to pomaže podići toleranciju djece na nelagodu.

"Kada uspiju napraviti tešku stvar, osjećaju se samouvjereno, ponosno i imaju osjećaj da gospodare svojim tijelom i okolinom. Što su djeca više u prirodi, to su samopouzdanija i samodostatnija", navodi.

Jedite zdravo i jedite zajedno

Djeca u Danskoj nisu izložena hrani poput čipsa. Russell kaže da se on ni ne može kupiti u Jutlandu, gdje živi.

"Naravno, ima danskih peciva, a ljudi jedu puno maslaca. Ali, naglasak je dati djeci hranu koja će ih nahraniti – zob, raženi kruh i svježe sezonske proizvode", pojasnila je.

Obiteljski obroci također su sveti i hyggeligt – ugodni i utješni.

"Danci uvijek sjede za stolom kao obitelj dok jedu. Nikada nemaju uključen televizor i nema ultimatuma. Ako dijete kaže da nije gladno, nitko od toga ne radi problem", istaknula je.

Neka igra bude prioritet

U nordijskim zemljama, vrijeme za igru iznimno je važno. Studije sugeriraju da nas igra čini sretnijima i zdravijima te može pomoći u učenju, poboljšati rješavanje problema, a čak i pomoći u društvenoj mobilnosti i smanjenju nejednakosti.

Pjevajte glasno i ponosno

Danci jako vole pjevati. Smatra se da je to dobro za dušu.

"Danci zajedno pjevaju u školama, uredima, tijekom sportskih aktivnosti i društvenih događaja. To usađuje osjećaj da ste uključeni u nešto veće od sebe. Također, dokazano je da oslobađa hormon oksitocin, koji smanjuje stres i povećava osjećaj zajedništva", ističe Russell.

Njezina je preporuka potaknuti djecu da pjevaju dok su u automobilu ili dok zajedno pripremate ručak.

Potičite javni govor

Iako danska djeca ne uče odmah čitati, uvijek se potiču da pričaju priče i dijele svoja mišljenja.

"Danci vjeruju da je ključno da djeca osjećaju da ono što imaju reći vrijedi i da će odrasli slušati. Čak i poticanje vaše djece da naruče s jelovnika ili da sami plate nešto u trgovini, čini razliku. Normaliziranje govora čini mnogo za njihovo samopouzdanje", kaže Russell.

Nemojte pretjerano hvaliti djecu

U Danskoj svaka prekretnica djeteta nije razlog za veliko slavlje i svaki crtež ne mora završiti na hladnjaku.

"U Danskoj i drugim nordijskim zemljama, djeca su jednaka i poštovanje se podrazumijeva, ne morate ga zaraditi. Djeca ne moraju provesti život tražeći vanjsku potvrdu, ona znaju da ih roditelji vole i da su vrijedna", zaključila je autorica.

Pročitajte više