Jesu li bijeli šumovi sigurni za bebe? Pedijatrica dijeli svoje mišljenje

Foto: Unsplash

Za roditelje, sve što može pomoći bebama da zaspu je dobrodošlo. Bijeli šumovi, koji podsjećaju na zvukove iz maternice, ponekad mogu pomoći i odraslima da prije utonu u san, a za bebe su također korisni sve dok ih roditelji pravilno koriste.

Iako su uređaji koji emitiraju bijele šumove prisutni već nekoliko desetljeća, posljednjih godina im je porasla popularnost jer pomažu bebama da brže zaspu i duže spavaju. Studija objavljena 1990. godine u Archives of Disease in Childhood otkrila je da je od 40 beba 80 posto zaspalo unutar prvih pet minuta slušanja bijelog šuma.

Prema pedijatrici Danielle Grant, bijeli šumovi mogu umiriti bebe i blokirati neke zvukove u kućanstvu što može smanjiti plakanje i pomoći im da zaspu.

"To im omogućava da se usredotoče na jedan zvuk umjesto na buku koju možda stvaraju mlađa djeca, zveckanje lonaca i tava i slično", izjavila je Grant za Today.

Koji su rizici bijelih šumova?

Bijeli šumovi mogu biti korisni, ali Grant kaže da je važno da roditelji osiguraju kako je uređaj koji ih emitira postavljen na odgovarajuću glasnoću.

Ciljana razina buke za većinu novorođenčadi je ispod 50 decibela. Budući da neki od tih uređaja mogu emitirati razinu decibela puno veću od 50, preporučuje se da roditelji prilagode postavku decibela ili postave uređaj nekoliko metara dalje od bebinog krevetića. Američka akademija pedijatara preporučuje da se uređaji za buku drže sedam metara dalje od mjesta na kojem beba spava.

Na kraju, odluka o tome hoćete li ili nećete koristiti bijele šumove ovisi o tome imate li dojam da vašoj bebi pomažu ili ne. Prema Grantu, neke bebe ih možda jednostavno ne vole.

Pročitajte više