Jesu li se vaši klinci noćas dobro naspavali?

Foto: 123rf

I VI ste, vjerojatno baš kao i velika većina roditelja, uvjereni da vaša djeca spavaju dovoljno. Možda imaju sličan ritam svakoga dana, možda još uvijek spavaju popodne, više su večernje ili jutarnje spavalice - no, što ako vam kažemo da vjerojatno ne spavaju dovoljno. Biste li nam vjerovali? Biste li poslušali savjet stručnjaka i svoje dijete ipak počeli prisiljavati na malo više sna, na malo raniji počinak? Posebno ako su školarci koji se ionako dižu prerano?

Jer, znate i sami - san ima jako veliku ulogu u zdravom razvoju vašeg djeteta, a to što većina djece svaku večer radi iste scene i sustavno pomiče satnicu sna govoreći da njima ne-spa-va; to stvarno nije razlog da ih poslušate. 

Možda ne zijevaju, možda se na prvu čine kao puni energije - no realno, sve one iznenadne dnevne nervoze, koncentracija koje ima pa nema, bezvoljnost - sve to zapravo dolazi od manjka sna. 

Pred vama je stoga tablica, provjerite kakva ja vaša situacija i ako je ikako moguće, a trebalo bi biti, korigirajte je - jer vaša je zadaća svom djetetu (unatoč tome što ono misli da zna bolje) - osigurati najkvalitetniji život i razvoj. Vaša je zadaća stoga držati se ove tablice - to je možda čak i najmanje što možete učiniti za svoje dijete. 

Možda ste već i naletjeli negdje na ovu tablicu, pa ako jeste - držite li je se? Ili će vam tek sada otvoriti oči da čak i pola sata dnevno više sna može tako dobro doći vašem djetetu.

Provjerite kada vaši idu spavati, koliko godina imaju te kada se bude - i u tren oka imat ćete odgovor na svoju dilemu. 

Pročitajte više