Kada baka rodi svoju unuku

Foto: Medical center of Plano

KADA žena od navršenih 54 godine rodi dijete, to više i nije tolika novost, no kada žena rodi vlastito unuče, e to ipak zaslužuje medijsku pažnju, iako je riječ o jednoj moralnoj i normalnoj pojavi. 

Ako učimo svoju djecu da se upravo nama majkama obrate prvima ako imaju nekakav problem, to onda isto znači i za ovu ženu i za njenu kćer. Vrlo jednostavno, koliko će se god uvijek naći netko tko će čak i ovakav čin protumačiti uz poduže negativne komentare. 

Govorimo naime o Amerikankama - ženi koja se zove Tracey Thompson i njenoj kćeri Kelley McKissack koja se duži niz godina borila s umjetnim oplodnjama i spontanim pobačajima radi kojih nije mogla imati dijete. Posljednji spontani pobačaj imala je na Božić 2014. godine nakon čega je prošla još nekoliko pokušaja umjetne oplodnje. Kako do tada ništa nije urodilo plodom Kelley i njen suprug Aaron počeli su razmišljati o surogat majci kada im se za pomoć ponudila upravo Kelleyina majka. Zašto ne? Kako će najbolje pomoći svojoj kćeri nego da sama ponudi pomoć te s obzirom da sama nije imala nikakvih zdravstvenih problema koji bi je mogli spriječiti u tome. Odnosno, medicina je u ovom slučaju pokazala svoju stručnost jer je majka Tracey već nekoliko godina bila u menopauzi te je uz nadomjestak hormona obavljena umjetna oplodnja te je nakon normalne trudnoće 6. siječnja carskim rezom rodila zdravu djevojčicu - svoju unuku. 
Možete reći - tako sve ostaje u obitelji, no ukoliko imate kćer i ukoliko se njoj samoj jednog dana dogodi da ne može roditi svoje dijete, vjerujemo da će svaka od vas u duboni svoje duše pomisliti samo jedno - želim pomoći svojoj kćerki da i ona osjeti radost majčinstva, pa makar to bilo i na ovakav način. Ne makar - jer vjerujemo da se najveći poklon u ovakvom slučaju ni ne može dati.
Kažemo to zato što uvijek postoji mogućnost neke druge surogat majke, žene koja nije u nikakvom srodstvu, no čak i taj čin može dovesti do niza rizika i kontroverzi. 
 

Kako god bilo - ova hrabra baka i majka, svojoj je kćerki dala najveći mogući dar, nesebično i od srca, a Kelley je u čast njihovog zajedništva svoju kćer nazvala Kelcey - po kombinaciji imena Kelley i Tracey. 

Sama Tracey dobro se oporavlja te kako je istaknuo liječnik Medical centera Plano iz Texasa, na čijim je stranicama i objavljena ova vijest s fotografijama, potrebna je iznimna veličina, snaga i duh da se ovako nešto dogodi. 


Mi im jedino možemo poželjeti mnogo zdravlja, sreće i ljubavi te ako smijemo biti malo realni - da baka ostane samo baka unatoč vrlo nesebičnom načinu kojim je pomogla da se ovako nešto uopće dogodi. 
 

Pročitajte više