Kada djetetu dati kikiriki? Prije navršene godine, savjetuju liječnici

Foto: 123RF

ALERGIJE su u današnje vrijeme sve prisutnije, kako u odraslih tako i u djece. Najveći broj alergija uzrokovanih namirnicama nastaje kod beba s navršenih šest mjeseci, kada počnu uzimati i ostale namirnice, a ne samo majčino i adaptirano mlijeko. 

Nacionalni institut za alergiju i infektivne bolesti u Americi preporučuje roditeljima da svojim bebama daju pire na bazi kikirikija već s navršenih šest mjeseci života kao jedan od načina da se izbjegnu alergije na kikiriki opasne po život.

Američka akademija za pedijatriju sugerira rano uvođenje namirnica poput kikirikija, zajedno s drugim alergijskim namirnicama kao što su jaja i riba.

Ovaj savjet temelji se na istraživanju koje pokazuje da djeca koja rano i često počinju jesti kikiriki imaju manju šansu razviti alergiju kasnije u životu nego djeca koja potpuno izbjegavaju ove mahunarke (jer kikiriki nije orašasti plod nego mahuna!).

"Nema razloga odgađati davanje svojoj djeci hrane koja se smatra alergenima kao što su proizvodi od kikirikija, jaja ili riba. Ove namirnice mogu se dodati u prehranu rano, baš kao i namirnice poput riže, voća ili povrća", objašnjava koautor istraživanja, dr. Scott Sicherer.

No unatoč odobrenju, mnogi roditelji oklijevaju u tome. 

Prema rezultatima istraživanja, 53 posto ispitanika izjavilo je da su oprezni po pitanju preporuka da se rano pokuša uvesti kikiriki. Znanstvenici su također otkrili da, ukupno gledano, 61 posto ispitanih žena nije toliko zabrinuto zbog toga što je njihovo dijete razvilo alergiju na neku hranu. Samo 31 posto sudionika izjavilo je da bi bili voljni pokušati rano uvođenje takve hrane, pokazalo je istraživanje.

Prije nego što bebi ponudite hranu koja sadrži kikiriki, najprije mu dajte ostale namirnice i djetetu nikad nemojte davati cijele kikirikije jer se može ugušiti. 

Visoki rizik: Ako vaša beba ima ekcem, alergiju na jaje ili oboje. Ponudite joj kikiriki već na početku dohrane, ali prethodno se obavezno savjetujte s liječnikom. Vaša beba možda će trebati test na alergije, a u nekim slučajevima možda će morati potpuno izbjegavati kikiriki. 

Srednji rizik: Ako vaša beba ima slabiji ili srednji ekcem možete joj dati hranu koja sadrži kikiriki oko šestog mjeseca života. Posavjetujte se s liječnikom kako biste bili sigurni spada li vaše dijete u ovu kategoriju. 

Niži rizik: Bebe bez ekcema i one koje nemaju alergiju na hranu mogu početi jesti hranu koja sadrži kikiriki bilo kad.

Pročitajte više