Kada djetetu otkriti istinu o Djedu Božićnjaku? Psihologinja upozorava na važnu stvar

Foto: Pexels

MOŽDA mislite da djetetu činite uslugu jer mu pričama o Djedu Božićnjaku blagdane činite posebnima, ali psihologinja je upozorila da će doći trenutak kad ćete morati prestati lagati.

Milijuni djece vjeruju u Djeda Božićnjaka, koji živi na Sjevernom polu, a na Božić nosi darove. Neki roditelji s djecom pišu pisma Djedici, čitaju im knjige o sobovima te na Badnjak ostavljaju kekse i mlijeko ispod bora.

No ta čarolija neće trajati zauvijek i dijete će u određenom trenutku početi postavljati više pitanja o Djedu Božićnjaku. U tom trenutku možda nećete znati što odgovoriti, kao ni je li vrijeme za istinu.

Psihologinja dr. Amanda Gummer za Daily Star je otkrila da je idealan trenutak za reći djetetu istinu oko njegove šeste godine.

"Mnogi roditelji poslat će djecu koja vjeruju u Djeda Božićnjaka u školu, a to može biti povod da postanu izloženi vršnjačkom nasilju. Zato smatram da je šesta godina idealan trenutak, iako to ovisi o djetetu. Kad počne postavljati pitanja, možda je vrijeme da promislite je li vrijeme za istinu", izjavila je.

Dr. Gummer upozorava i na posljedice koje imaju roditeljske laži, pa čak i one koje se odnose na priču o Djedu Božićnjaku.

"Važno je da vam dijete vjeruje i da u vas ima povjerenja pa postoji opasnost da ćete narušiti svoj odnos ako pustite da predugo vjeruje u taj mit", kazala je.

Ako planirate djetetu reći istinu, postoji nekoliko načina da to učinite na prikladan način.

"Jednostavnije je potvrditi njihove sumnje kad počnu ispitivati nego iz vedra neba otkriti pravu istinu. Objasnite djetetu da, iako nije Djed Božićnjak taj koji nosi darove, i dalje je istinita poruka o Božiću kao blagdanu mira i dobrote. Istinu možete ublažiti tako da kažete djetetu da vjerujete da je vrijeme božićnih blagdana najčarobnije doba godine", savjetovala je dr. Gummer.

Pročitajte više