Kada je potrebno dizati paniku ako beba udari glavu?

Foto: Instagram

SVJESNI smo da bebe katkad padnu i lupe se, često nepažnjom roditelja, a često zbog pokreta o čijim posljedicama bebe ne razmišljaju, što većini roditelja stvara paniku i strah od posljedica.

Posebno je grozno kad se beba lupi tako jako pa automatski nastane kvrga na mjestu udarca, a to će svakog roditelja paralizirati, pogotovo ako se s takvim iskustvom još nisu susreli.

No kvrge i modrice zapravo nisu toliko opasne. One su dio odrastanja pa bi roditelji trebali malo ublažiti svoju paniku zbog takvih udaraca i brzo reagirati stavljanjem malo maslaca na oteklinu da bi spriječili nastanak većih modrica. To je stara provjerena metoda od koje će posljedice udarca biti smanjene, a s njom će se smanjiti i roditeljska panika od straha "što ako se u bebinoj glavici ipak nešto oštetilo tijekom udarca". 

U tom će se slučaju negativni simptomi i pokazati i tad treba svakako djelovati te odvesti dijete na pregled.

Ako dijete pokaže da ima vrtoglavicu, ako se javi mučnina, ako počne malaksati, odbija jelo ili se evidentno muči sa služenjem jednog dijela tijela, tada je vrijeme za paniku. Također ako dijete padne u nevjesti ili uočite vidna udubljenja u bebinoj, još uvijek relativno mekanoj lubanji. Tad nema vremena za čekanje.

U slučaju da nijedan od tih simptoma nije primijećen, vjerojatno nećete imati nikakav razlog za brigu.

No naravno, opreza nikada dosta pa se u slučaju udarca savjetuje daljnje promatranje djeteta. Ako dijete odjednom postane pospano, možda čak ni tad nemate razlog za brigu jer djeca, pogotovo mala, reagiraju na stres pospanošću. Kad stres prođe, a dijete se umiri, tad  ono postaje pospano, a ako čak ni tada još uvijek niste sto posto sigurni da je sve u redu, pokušajte ga probuditi. Ako će dijete reagirati na buđenje, ali se neće htjeti probuditi - to je normalno. Ostavite bebu da se dobro naspava i odmori od stresa uzrokovana udarcem. No ako je prije spavanja bilo sve u redu, a potom uopće ne reagira na vaše napore da ga probudite, tad bi bilo pametno ipak odvesti dijete da se vidi je li udarac ostavio tragove. 

No u slučaju da ovakvih simptoma nema, budite bez brige i nemojte se gristi. Niste loš roditelj ako se vaša beba lupila, to se događa svakome. 

Pročitajte više