Kada u babinje?

Foto: 123rf
 
SVI znamo da se svijet vrti samo oko bebe čim se rodi. Iako majka vjeruje kako će već od prvog trenutka osjetiti nevjerojatnu ljubav i privrženost prema svojoj bebi, nije neuobičajeno da osjeti i neke druge emocije, primjerice, uzrujanost, tugu, želju za samoćom, strah, odbojnost prema novim obvezama, sumnju u svoje sposobnosti. Sve su to normalni osjećaji i potrebno je određeno vrijeme da se majka oporavi, jer kada rodite, počinje vrtlog hormona.
 
No, mame se moraju usredotočiti i na sebe. Pobrinuti se za sebe kako bi se mogle što bolje brinuti za svoju bebu. Svaka majka se oporavlja individualno. Ako vam netko nudi pomoć, prihvatite i odmorite koliko god možete i koliko vam to beba dozvoljava, jer, zadovoljna mama – zadovoljna beba. Bilo bi idealno da svaka žena za vrijeme babinja ima pomoć za kuhanje i čišćenje, tako da može barem jedanput ili dva puta odrijemati tijekom dana. Neophodna je pomoć i razumijevanje prvenstveno oca djeteta te ostatka obitelji. 
 
Razdoblje babinja traje šest tjedana nakon porođaja i tijekom njega dolazi do povlačenja promjena na tijelu nastalih u trudnoći. Svaka majka se drugačije osjeća i ima različit porod stoga, i određuje kada će netko doći u babinje. Ovisno kako se osjeća fizički i psihički.
 
Pročitajte još i kako zainteresirati bebu da se sama igra i uči
 

 

Pročitajte više