Kako djetetu odabrati auto sjedalicu?

Foto: 123rf

PRI ODABIRU i kupovini dječje auto sjedalice, vjerojatno vas u trgovini dočeka veliki izbor i teško vam je izabrati. Važno je imati odgovarajuću auto sjedalicu jer prometne nesreće su nažalost - česte.

Budući da o nekom drugom vozaču može ovisiti djetetov i vaš život, izaberite najbolje.

Djeca koja nisu vezana u primjerenoj auto sjedalici imaju sedam puta veće izglede da u slučaju prometne nezgode zadobiju ozljede pa i po život opasne.

Po Hrvatskom zakonu o sigurnosti prometa na cestama, sva djeca do 12 godina starosti moraju biti vezana na stražnjem sjedalu, a djeca do 5 godina starosti moraju biti vezani u odgovarajućoj auto sjedalici na stražnjem sjedalu.



Pri odabiru pripazite da odgovara s vašim modelom automobila (pojedini modeli nisu kompatibilni sa svakom auto sjedalicom), ako možete od prijatelja, rodbine njihovu (ako je provjereno dobra) isprobati odgovara li vam, pazite da je primjerena dobi i uzrastu vašeg mališana. Kao što nećete djetetu obuti premale ili prevelike cipele isto tako ga ne biste smjeli smjestiti u neodgovarajuću auto sjedalicu.

Udruga RODA svakih nekoliko mjeseci organizira besplatni pregled autosjedalica, o kojem ćemo vas unaprijed obavijestiti. 

Novorođenče već na putu iz rodilišta treba biti vezano u auto sjedalici grupe 0 ili 0 plus, u kojoj su bebe vezane suprotno od smjera vožnje, u poluležećem položaju.

Grupa 0 – od rođenja do 10 kilograma

Grupa 0 plus – od rođenja do 13 kilograma

Grupa 1 - od 9 do 18 kilograma

Grupa 2 - od 15 do 25 kilograma

Grupa 3 - od 22 do 36 kilograma

Još jedna važna stavka pri odabiru je da pazite ako kupujete rabljenu auto sjedalicu jer imaju rok trajanja!

Trebaju imati atest sigurnosti (ECE R44) i ne smiju biti starije od osam godina ili manje ovisno o proizvođaču. Plastika se može promijeniti tijekom vremena i mijenja učinkovitost sigurnosti sjedala. Također ne znate je li auto sjedalica sudjelovala u sudaru.

Mnogi roditelji misle da je djeci neudobno sjediti u auto sjedalici okrenutoj u suprotnom smjeru vožnje, međutim, to je potpuno netočno. Djeca su puno fleksibilnija od odraslih i ono što bi odraslima bio neudoban položaj ne mora biti djetetu.

Za dijete je najsigurnija vožnja onda kada se vozi u auto sjedalici okrenutoj suprotno od smjera vožnje što je dulje moguće, tako su kralježnica i vrat zaštićeni u slučaju sudara.

Vjerojatno ste čuli kako se većina nesreća događa u neposrednoj blizini kuće, zato zaboravite preskakanje stavljanja djeteta u auto sjedalicu „samo ovaj put“ , nego koristite ono zlatno pravilo da su auto sjedalice učinkovite onda kada ih se koristi odnosno da se koriste uvijek - bez izuzetaka. Samo 30ak sekundi koliko je potrebno da se dijete zakopča u auto sjedalicu može spasiti njegov život. 

Pročitajte više