Kako izgleda prva godina u životu jedne bebe?

Foto: Instagram

NAKON što ste iz bolnice vratili sa svojom komadom sreće, sigurno se pitate što vas čeka. Ono što je naša prva preporuka je da se što više odmarate. Čim ugrabite vrijeme kada beba spava, odmarajte i vi. Također se preporučuje da dijete dojite barem 6 mjeseci jer osim što je majčino mlijeko najzdravija hrana, dojenjem ćete stvoriti blizak kontakt i među vama će se stvoriti povjerenje.

Tijekom prve godine bebi ćete morati davati i vitamin D, a preporučuje se i što duži boravak na svježem zraku. Donosimo vam savjete i smjernice za prvu godinu djetetova života.
 
Prvi mjesec
 
Vaša beba će prvi mjesec uglavnom spavati i jesti. Ako beba plače, to nije zbog toga što je zločesta, već najvjerojatnije zbog toga što je gladna ili je nešto boli.
 
Mama i beba se tijekom prvog mjeseca privikavaju jedna na drugu, a dojenje je nešto najbolje što im u tome može pomoći. Bljuckanje hrane je nešto što vas ne treba brinuti sve dok beba dobiva na težini. Do kraja prvog mjeseca beba će naučiti raspoznavati majčin glas.
 
Drugi mjesec
 
Počinje aktivni socijalni kontakt bebe s okolinom. Ona bolje vidi, povezuje glas i lice te razlikuje glasove i predmete. Igra se rukama i stvara sliku o svom tijelu. Kada prepozna roditelja, smije se i maše rukicama.
 
Počinje podizati glavicu. Dijete mora spavati na leđima da bi se smanjila opasnost od SIDS-a, Sindroma iznenadne dojenačke smrti.
 
Treći mjesec
 
Pričajte s bebom i igrajte se s njom. Pokazujte joj različite stvari kako biste stimulirali njena čula. Šalite se s njom, plješćite joj dlanovima ili joj plazite jezik. Također, u trećem mjesecu beba će vas ručicama hvatati za prst.
 
Četvrti mjesec
 
Beba se s lakoćom okreće s leđa na trbuh i obratno. Uspijeva premještati igračke iz jedne ruke u drugu, a trebat ćete pripaziti jer sve stavlja u usta i žvače. Sve češće izgovara slogove.
 
Šesti mjesec
 
Bebi počinju nicati prvi zubići. Upravo zbog toga je šesti mjesec pravo vrijeme za dohranu. Jednom tjedno u prehranu uvedite jednu namirnicu.
 
Sedmi mjesec
 
Beba se sve više kreće, a puzanjem po podu podsjeti će vas na vojnika. U počecima puzanja djeca krenu prvo unazad dok ne shvate kako se usmjeriti naprijed. Mama postaje centar djetetova života.
 
Osmi mjesec
 
Dijete je sve više radoznalo, počinje puzati i dobro se kretati. Za malu djecu opasna je kuhinja, a zatvorite i utičnice i zaštite oštre rubove.
 
Dijete sada može samostalno sjediti. Može progovoriti prve riječi poput mama i tata.
 
Deveti mjesec
 
Beba sjedi potpuno samostalno održavajući ravnotežu. Da ne bi pala na leđa, pruža ruke.
 
Deseti mjesec
 
Gotovo svako dijete dotad je propuzalo, a neka djeca hodaju pridržavajući se namještaja, a neka naprave i prve korake. Mogu se popeti i spustiti sa stolice. Omiljena igra mu je skrivača, mališan će se sakrivati očekujući da ga pronađete. Obožavat će kupanje i pljuskanje vodom.
 
Jedanaesti mjesec
 
Kupite djetetu slikovnice jer će moći samostalno okretati stranice. Većina djece u ovom razdoblju ima pasivan vokabular, tj. znaju nazive predmeta, iako ih ne izgovaraju. Mogu izvršavati naredbe.
 
Dvanaesti mjesec
 
Vaše dijete je svjesno sebe. Do svog prvog rođendana dijete će izgovoriti i nekoliko riječi. Reagirat će na svoje ime i razumjet će jednostavnije upute.

Pročitajte više