Kako najlakše priviknuti bebu na boravak na trbuhu

Foto: 123rf

DO PRIJE nekih 25 godina bebe su obično stavljane na spavanje na trbuh i u toj su pozi boravile puno više nego danas.

No tada je i smrtnost beba povezanih s gušenjem u snu bila puno veća nego danas, prije nego što su stručnjaci otkrili tu poveznicu.

Zapravo, smrtnost se otada dvostruko smanjila, ali smanjila se i količina vremena koje bebe provode na trbuhu pa tako danas dolazimo i do podatka da se barem jedna od 40 beba motorički sporije razvija, što je u odnosu na razdoblje od prije 25 godina, porast od čak 150 posto.

Poveznica je opet boravak na trbuhu, odnosno leđima.

Očito je da se vrijeme koje beba mora provoditi na trbuhu mora povećati, jer ako oduzmete sate i sate spavanja na leđima, pitanje je kada i koliko dugo onda trebate držati bebu na trbuhu, posebno ako to ona sustavno odbija.

>>>Zašto bebu morate postavljati na trbuh<<<

Stručnjaci su stoga izračunali da bi čak i sat vremena dnevno bilo dovoljno, što je bebama koje očito odbijaju tu pozu vjerojatno previše, ali ako ćete to raditi po malo, mijenjanjem poza i zabavljanjem bebe dok je na trbuhu, bit će dovoljno da je od prvog dana privikavate na „tummy time“. To možete činiti dok je beba budna u krevetiću, a vi ste pored nje ili je možete stavljati na sebe, na svoje noge, na koljena – da osjeti da ste tu i da im ta poza ne bude baš ležanje na ravnom. Uostalom, zaista možete svoju bebicu često stavljati da leži na vama dok ležite i vi, tako neće ležati na ravnom, bit će im puno ugodnije u vašoj blizini i počet će puno brže i lakše podizati svoju glavicu te tako jačati mišiće vrata, pokušavajući vas „imati na oku“.

Novorođenčad

Sat-dva dnevno na trbuhu, odnosno ležeći na vama, bit će dovoljno da se beba počne navikavati na trbuh-pozu – za kasnije, kada će im biti prijeko potrebna za razvoj motorike.

Bebe od 3. tjedna starosti

Kada bebe počnu sve više tražiti vrijeme na rukama, postavljajte ih na cijelu dužinu vaše ruke, potrbuške, s vašim dlanom ispod njihove glavice. Ne mora beba uvijek biti ušuškana na leđima.

Isto tako, kada ih ostavite na trbuhu, budite uz njih u razini njihovih očiju kako bi vas mogle uvijek vidjeti.

>>>Šest najvećih grešaka koje radite svojim bebama do 6. mjeseca starosti<<<

Bebe od 3. mjeseca starosti

Ako su se do trećeg mjeseca starosti već priviknuli boraviti na trbuhu, u ovo vrijeme kada već mogu čvrsto držati svoju glavicu, same će započeti svoj motorički razvoj ruku, hvatanja, povlačenja, kretanja. Naravno, za sve te radnje bit će potrebni još mjeseci, ali ako će se naviknuti ležati na trbuhu, tada im svaki taj korak neće biti toliko težak kao bebama s kojima se roditelji nisu trudili stvoriti im tu važnu naviku.

>>>Kalendar razvoja krupne motorike od rođenja do polaska u školu<<<

Pročitajte više