Kako natjerati dijete da vas posluša bez vikanja i podmićivanja?

Foto: Shutterstock

KOLIKO god bili usredotočeni na pozitivno i povezujuće roditeljstvo, uhvatite se ponekad kako vičete na svoje dijete. Podmićivanje također ponekad izgleda kao jedina opcija, ali takve metode djeluju samo trenutno, kako objašnjava književnica Pam Leo, autorica knjige Povezujuće roditeljstvo.

Ako koristite prijetnje i mito kao jedini način da natjerate svoju djecu na suradnju, tada sve što vaše dijete iz toga uči je kako se pokoriti zbog straha od kazne ili kako poslušati u iščekivanju nagrade za dobro ponašanje. Dugoročno gledano, tako se samo uništava djetetovo samopoštovanje i osjećaj samopouzdanja.

Stvaranje negativnog odnosa između roditelja i djeteta

Vikanje, mito i prijetnje također stvaraju negativan odnos između djeteta i roditelja, što može uzrokovati ogorčenost, više svađa i stalne sukobe.

Pokušati natjerati svoje dijete da sluša nuđenjem nagrade nije nužno loša stvar, ali važno je kad je ponudite. Psychology Today, naime, ima solidan savjet po tom pitanju. Umjesto da ponudite nagradu usred djetetova lošeg ponašanja u zamjenu za poslušnost, ponudite nagradu unaprijed, prije nego uopće započne loše ponašanje. "Idemo na sladoled ako se svi lijepo ponašamo u restoranu. Zvuči dobro?"

Spustite se na njihovu razinu i uspostavite kontakt očima

Roditelji i djeca mogu se bolje povezati jedni s drugima kad su u istoj razini očiju. Zamislite samo kako je sve divovsko za malu djecu, uključujući roditelje koji ih gledaju s prezirom.

Još jedan dodatak ovome je tehnika šapta. Nastojte svoje zahtjeve artikulirati tiho i razgovijetno.

Prestanite govoriti "ne" i razgovarajte više

Djeca koja često čuju "ne" naposljetku manje slušaju. Što je još važnije, ponavljajući to, na uništavate djetetovo samopouzdanje.

Također, možemo reći "ne" na različite načine koji su mnogo učinkovitiji. Umjesto da kažete: "Nema vike", recite: "Pričajte tiho, molim vas," ili umjesto da kažete "Nemoj trčati", recite: "Polako ćemo prošetati pločnikom, a onda ti i tvoji prijatelji možete trčati na igralištu."

Uvažavanje

Ova tehnika čini čuda kako bi vaša djeca slušala, a tako je jednostavna. Sve što je potrebno je ponavljanje onoga što dijete pokušava reći ili želi i/ili uvažavanje njegovih osjećaja.

Prestanite govoriti "Zločesti dječak/zločesta djevojčica"

Nazivanje djece "lošom" šteti njihovom samopoštovanju. Dok su djeca mala, u svemu vide samo dobro pa im kao roditelji moramo govoriti da su dobri i druge pozitivne stvari o njima kako bi zadržali taj pozitivan mentalitet.

Međutim, možemo reći da su određene riječi i ponašanja loši, ali nemojte svoje dijete nazivati zločestim.

Pročitajte više