Kako pomoći djetetu da lakše preživi razvod roditelja

Foto: 123rf

RAZVODI su gadna stvar koju jako teško podnose roditelji, no kada su u cijelu tu ružnu situaciju upletena i djeca koja ne znaju kako se nositi sa svojim osjećajima tada se u priču nerijetko uvlače i psiholozi, socijalni radnici, jako često moraju djelovati i učitelji, no upravo je na roditeljima najteži zadatak objasniti i biti podrška djetetu.  
 
Tijekom razvoda roditelji u početku paze kako se obraćaju jedno drugom pred djetetom, no kako rastava odmiče, a situacija se iz dana u dan sve više komplicira, mnogi roditelji prestaju paziti što i, kada i kako govore pred djecom. Često se zna dogoditi da upravo dijete postaje vreća za ispuhivanje roditelju koji se nema gdje ispucati pa jadno dijete mora slušati sve ono negativno što osoba osjeća i radi protiv svog nekadašnjeg partnera. 
 
Djeca tako, nevažno s kim u tom trenutku ostaju živjeti, postaju s jedne strane glavni predmet svađe, a s druge osoba za slušanje svakodnevnih žalopojki i predbacivanja. 
 
I tako umjesto da dijete bude dodatno zaštićeno, ono najčešće postaje dodatno opterećeno i zbunjeno ne samo situacijom već i vlastitim osjećajima ljubavi i mržnje. Jer ona neminovno počinje izbijati na površinu kao osjećaj kojim dijete dijete zapravo zatomljava sve veći bijes i nemoć koji se nakupljaju u njihovim malim glavicama. 
 
Djecu zato u ovakvim situacijama ne samo da treba dodatno zaštiti već  svakodnevno uzdizati kako bi se uopće mogli nositi s tim teškim osjećajem nedostatka. 
 
Dijete koje je dovoljno veliko i svjesno novonastalih (ružnih) okolnosti vezanih uz razvod također je i znatno zbunjenije i uplašenije od djece koje tu situaciju još ne razumiju u tolikoj mjeri. Zato je znatno teže upravo većem djetetu, koje će, što je vrlo čest slučaj, u datom trenutku početi u svojoj glavici rojiti misli kako je ono možda krivo za razvod ili kako sada kada se mama i tata više ne vole, i ono ostaje bez ljubavi. 


 
U skladu s tim donosimo nekoliko savjeta kako pomoći djetetu da prođe kroz razvod što lakše i sa što manje štetnih posljedica.
 
1. Učinite sve da se dijete i dalje osjeća silno voljeno 
 
U ovoj ružnoj fazi djetetovog života ono će se ponekad ponašati kao mala beba kojoj ćete sustavno morati ponavljati jedno te isto samo što ovog puta djetetu treba sustavno ponavljati da ga volite, bez obzira što ste prestali voljeti njegovog oca/majku, njega nikada neće prestati voljeti. Djeca će biti zbunjena i očekivat će da možda i njega/nju isto tako jednoga dana prestanete voljeti te im morate objasniti veliku razliku između te dvije vrste ljubavi. I naravno svako "volim te" potkrepljivati djelima kojima će dijete shvatiti da vaša ljubav prema njemu nikada neće biti ovako ugrožena. 

2. Ne uljepšavajte situaciju

Dijete, ukoliko govorimo o djetetu koje shvaća barem veći dio novonastale situacije, mora znati što se događa oko njega. Zato nikada nemojte uljepšavati vaš razvod riječima, sigurno će biti bolje, sve će biti u redu, vidjet ćeš još malo pa će sve biti super. Neće, jer ako je došlo do razvoda teško da će se nešto lijepo dogoditi da se situacija vrati na staro i još bolje. Dijete mora biti svjesno promjena i ne smije biti utješeno lažnim obećanjima. 

3. Uvijek imajte asa u rukavu

Za vrijeme razvoda često će se događati ružne stvari koje će biti vezanu uz zajedničku brigu oko djeteta. Djeca po zakonu sve do kraja službenog razvoda, a često i nakon toga ostaju živjeti  s jednim roditeljem - većinom s majkom te oca viđaju u unaprijed dogovorenim terminima. Međutim jako se često dešava da u predviđenom terminu ocu/majci nešto iskrsne pa dijete ostaje tužno tamo gdje je. Da bi izbjegli tu tugu i umanjili djetetu osjećaj napuštenosti uvijek imajte neku alternativu u rukavu - ne ostavljajte ga u kući kao da se ništa nije dogodilo već mu pružite zabavu, izlet, događaj kojim ćete mu skrenuti misli od razočaranja.  

4. Ohrabrujte ih da komuniciraju s vama 

Djeca se u ovakvim situacijama jako često zatvore u sebe i tu nastaje veliki problem jer više ne znate što se djetetu sve mota po glavi. A mota im se vjerojatno svašta. Zato koristite svaku moguću priliku za ugodan razgovor tijekom kojeg nećete dijete izravno ispitivati kako se osjeća, je li tužno, ljuto ili razočarano već ih svojim nekim primjerima navodite da i ono vama ispriča svoje osjećaje. I naravno da te razgovore nećete koristiti da bi ispoljili bijes radi postupaka bivšeg partnera već bi sa smiješkom trebali govoriti o tome kako se vi osjećate u cijeloj toj situaciji. Nije ni vama lako, naravno, no vi morate biti mudri i znati kako olakšati djetetu da ispolji, prihvati i procesuira svoje osjećaje.
 
5. Budite spremni na izmjene u rasporedu 
 
Parovi u razvodu imaju unaprijed dogovorene termine kada će tko biti s djetetom, međutim unatoč što će vam ponekad možda doći da namjerno napakostite bivšem partneru, uvijek razmišljajte prvo o djeci pa ako je riječ o nekim važnim danima za dijete, budite toliko kolegijalni i učinite sve ne bi li raspored prilagodili djetetovim željama. Ako ono želi biti s tatom za vikend jer ga/ju tata tih dana može odvesti negdje gdje dijete želi ići, ne ludite na partnera i ne pakostite mu, dozvolite promjene radi djeteta. 
 
6. Uključite druge 
 
Kada dijete naglo ostane bez jednog roditelja, a naviklo je živjeti s oba, u kakvoj god situaciji, omogućite mu da što više viđa neke druge odrasle osobe. Samim time rasteretit ćete se i vi, a dijete će imati priliku doživjeti lijepe i češće trenutke s bakama, tetkama, vašim prijateljima. Neka dožive sretne pidžama partije u gostima jer tako ćete im također skrenuti misli od njihove situacije i dati im priliku za neke nove sretne trenutke. 
 
7. Nikada se ne svađajte u blizini djeteta 
 
Ovo pravilo vrijedi i za najsretnije obitelji, a u ovom slučaju to nije samo pravilo već  zapovijed. Svađe u razvodu često izmiču kontroli i dijete nipošto ne bi smjelo čuti što mislite jedno o drugome. To su informacije samo za vaše uši jer ono što dijete čuje u svađi u svojoj će glavici pojmiti još sto puta gore od onoga što ste izrekli. A svaka ružna riječ će se kao strelica zapiknuti ravno u dječje srce. 


 
8. Težite mirnom rješavanju 
 
Sve što se u razvodu tiče djece i pred djecom mora se odvijati u sferi pristojnog ponašanja. Tenzije, bijes, vikanje, optuživanje, psovanje... ne vode rješenju već produbljivanju ionako loše situacije. Ukoliko imate potrebu bjesniti na partnera, bjesnite kada se nađete na samo, na sudu, centru za mirenje ili nekoj drugoj instituciji, ali nikada pred djecom. Uostalom, shvatite oboje da stres nikada neće pomoći dok se kroz miran razgovor može štošta pametnog izroditi.  
 
9. Dijete ispratite s osmjehom 
 
Da vam slučajno ne bi palo napamet dijete koje upravo šaljete ocu/majci na druženje ispratiti groznim riječima partnerovog imena jer će dijete tako već prve sekunde susreta sjećati samo i jedino tugu. Ispratite ga s osmjehom, iskreno mu zaželite da se lijepo provede, jer dijete ima pravo na lijepo druženje s drugim roditeljem. To što ćete se vi možda nadati da će partnerov plan za lijepo druženje propasti iz tko zna kojih razloga, to zadržite za sebe jer dijete mora znati da ima vašu punu podršku po pitanju uživanja s drugim roditeljem. 
 
10. Dočekajte ga također s osmjehom
 
Kako je važno dijete ispratiti s osmjehom i željama za lijep provod,tako je važno i dočekati ga na isti način. Ne, nemojte biti ljubomorni ako se dijete jako lijepo provelo dok nije bilo s vama - druženje s djecom nije natjecanje tko će djetetu dati više i bolje, radije se koncentrirajte na to da se dijete u vaš dom vraća s osjećajem da vam je jako nedostajalo, da vam je drago što mu/joj je bilo jako lijepo pa će vaše dijete nakon izvjesnog vremena steći tu potrebnu sigurnost da njegovi dolasci i odlasci neće na vama roditeljima  ostaviti posljedice.  Djeca se brinu mnogo više no što vi mislite jer je zbunjeno i često paranoično jer misli da je i ono djelomično krivo.  
 
11. Dozvolite im da izraze razočaranje 
 
Vjerovati da dijete neće osjetiti nikakve ružne posljedice razvoda isto je kao da vjerujete da dijete neće ni primjetiti da se jedan od roditelja odselio. Ne, oni vide i osjete sve i zato im morate dozvoliti da izraze svoje razočaranje cijelom situacijom. Budite uz njih, budite im podrška u njihovom iskrenom očitovanju, no naravno - ne pokušavajte ih pretvoriti u oružje s kojim ćete djelovati prema bivšem partneru. Nemojte čak niti  biti toliko oholi i dodatno pojačavati djetetovo razočaranje tračevima protiv bivšeg jer time će dijete samo doći do točke kada će, da bi se vama umililo, početi mrziti onog drugog, a to je nešto što ne želi ni dijete niti biste vi to trebali željeti. 
Isto tako, ukoliko se dijete požali na nešto što ga je razočaralo kod drugog roditelja, nemojte samo reći - sve će biti u redu. tako ćete mu samo poslati poruku da vi niste sposobni riješiti problem koji vam je dijete upravo iznijelo. 

Pročitajte više