Kako postaviti granice u odgoju i što učiniti kada im se dijete opire? Evo savjeta

Foto: Unsplash

Većina roditelja čula je za postavljanje granica u odgoju, no ponekad taj pojam može biti vrlo zbunjujuć. Koliko detaljne te granice trebaju biti? Koje granice su u redu s obzirom na dob djeteta? Što ako dijete ne poštuje granice koje mu postavljam? To su pitanja na koja su odgovorili stručnjaci iz Hrabrog telefona.

"U današnje vrijeme različiti stavovi prema odgoju, o tome kako postaviti i držati se granica, ali i sama uloga roditelja, mogu biti preplavljujući. Ipak, kvalitetno postavljanje granica doprinosi odnosu između roditelja i djeteta te može sačuvati i roditelje i djecu od dodatnog stresa", objavili su na Facebooku.

Zašto su granice važne?

  • Služe kao vodstvo u odgoju te pružaju strukturu i sigurnost djeci. Dijete uči kako ne može uvijek dobiti sve što želi i u svakom trenutku. Tako se potiče razvoj samoregulacije.
  • Poštivanjem granica, djeca će lakše moći postavljati svoje granice drugima. Putem granica, djeca uče razumjeti i poštivati svoje potrebe i potrebe drugih. 
  • Postavljanjem granica i pridržavanjem određenih pravila, djeca uče razviti i preuzeti vlastitu odgovornost.

Kako ih postaviti?

  • Granice trebaju uvažiti potrebe i roditelja i djeteta 
  • Pravila i posljedice trebaju biti unaprijed dogovorene kako bi dijete znalo što može očekivati 
  • Granica se treba dosljedno pridržavati. Ako roditelji nekad reagiraju na kršenje granica, a nekad ne, manje je vjerojatno da će ih se dijete pridržavati.

Što kada se dijete opire granicama?

  • Prepoznati i prihvatiti djetetovu emociju i želju za nekim drugim ponašanjem.
  • Postaviti granicu i biti dosljedan unaprijed postavljenim pravilima.
  • Ponuditi alternativu, usmjeriti dijete na neki drugi prihvatljiv izbor.

"Postavljanje granica nije nimalo lak proces, te iziskuje puno truda, strpljenja i razumijevanja. Također, neće se sve granice svidjeti djeci i povremeno će im se pokušati opirati. Djeca ne testiraju granice jer su "zločesta" ili žele prkositi, već je to dio njihovog razvojnog puta. U tim trenucima u redu je osjećati ljutnju i frustriranost, ali roditelji imaju odgovornost za način na koji će izraziti te osjećaje i kakvom će izražavanju osjećaja podučiti svoju djecu", dodali su.

Ako niste sigurni kako postaviti granice svojem djetetu i trebate više savjeta, možete nazvati besplatnu liniju za mame i tate svakim radnim danom od 9 do 20 sati. Broj telefona je 0800 0800.

Vjerujemo da je većina roditelja čula za postavljanje granica u odgoju, no ponekad taj pojam može biti vrlo zbunjujuć....

Objavljuje Hrabri telefonPonedjeljak, 4. ožujka 2024.

Pročitajte više