Kako prepoznati "lošu" bol u trudnoći?

Foto: Instagram
 
LAGANI grčevi i blaga bol često se pojavljuju u trudnoći i najčešće nisu znak opasnosti za vas i dijete, no svakako biste se trebali konzultirati s liječnikom. Bolovi najčešće upućuju na širenje maternice uzrokovano bebinim rastom. Nošenje bebe predstavlja popriličan napor za vaše mišiće, zglobove i vene. Ligamenti koji pridržavaju maternicu u trudnoći se višestruko izdužuju, pa je bol najčešća u donjem dijelu trbuha.
 
Kako ukloniti bol? 
 
Ako se radi o blagoj boli, svakako si pokušajte pomoći na što prirodniji način:
 
Odmarajte!
 
Lezite na suprotnu stranu tijela od one gdje se bol javlja (kod trudnica je češća na desnoj strani)!
 
Stavite termofor ili ugrijan ručnik na bolno mjesto!
 
Seks u trudnoći ponekad može biti okidač za grčeve i bol u trbuhu i leđima. Orgazam je taj koji zbog pulsiranja maternice potiče dodatno grčenje.
 
Što kada bol postaje sve snažnija?
 
Ako su bolovi sve jači, to može ukazivati na poteškoće s plodom, ali može se raditi i o upali slijepog crijeva, pucanju vodenih cisti ako su uočene u trudnoći, kretanju bubrežnih kamenaca ili infekciji urinarnog trakta. Ne sramite se potražiti liječniku pomoć, pa čak i ako se doista radi o bezopasnom grčenju. S vremenom ćete naučiti prepoznati širenje maternice od boli kao znaka za uzbunu i odlaska liječniku.

 
Zapisujte sve što želite pitati liječnika, kako zbog straha ne biste većinu toga zaboravili pitati. Ne čekajte da bol prestane kako bi se javili liječniku, nego to učinite odmah, osobito ako je bol popraćena sljedećim simptomima:
 
-Neobičan iscjedak, osobito ako ima tragova krvi
 
-Snažnije krvarenje
 
-Groznica
 
-Povraćanje.
 
Bol u trbuhu u prvom tromjesečju
 
Bolovi u trbuhu najviše pozornosti zahtijevaju upravo u prvom tromjesečju jer je tada beba još vrlo slaba i opasnost od pobačaja je najveća. Grčevi, krvarenje i bolovi u prvom tromjesečju zahtijevaju hitan odlazak liječniku. Nažalost, pobačaji u ovom tromjesečju su vrlo česti, samo se u većini slučajeva dogode i prije nego žena sazna za trudnoću. Razlog pobačaja u ranoj trudnoći najčešće je nepravilan razvoj ploda na koji ne možete utjecati.
 
Razlog krvarenja može biti i izvanmaternična trudnoća. Plod se tada razvija izvan maternice i trudnoća nažalost nikako ne može biti spašena. Kod izvanmaterničnih trudnoća postoji i velik rizik za trudnicu, stoga je važno domah posjetiti liječnika.
 
Bol u trbuhu u drugom tromjesečju
 
Bol u trbuhu u drugom tromjesečju u većini slučajeva je potpuno bezopasna. Opasnost od pobačaja sada je vrlo malena. Javite se liječniku samo ako su bolovi snaži i popraćeni krvarenjem. U suprotnom se radi o promjenama u vašem tijelu do kojih dolazi jer bebi u trbuhu treba sve više mjesta.
 
Bol u trbuhu u trećem tromjesečju
 
U trećem tromjesečju bol u donjem dijelu trbuha i bol zdjelice najčešće upućuje na to da se tijelo počinje pripremati za porod. Tada je najveća briga trudnica opasnost od prijevremenog poroda. „Lažni“ trudovi, odnosno Braxton Hicksove kontrakcije sada postaju sve češće i trebat će vam neko vrijeme da se na njih naviknete. Mnogo su blaži od pravih trudova i ne upućuju na to da ćete uskoro roditi.
 
Prijevremeni porod najčešće dolazi nakon snažnih trudova, bolova u leđima i pucanja vodenjaka. Tada je potrebno odmah se javiti u rodilište. Nakon 37. tjedna trudnoće vaša je beba vjerojatno dovoljno razvijena da uopće ne bi morala boraviti u inkubatoru nakon rođenja i mirno možete iščekivati dolazak prinove!

Pročitajte više