Kako preživjeti vraćanje sata unatrag ako ste roditelji male djece?

Foto: 123RF

ZA nekoliko dana, točnije 31.10.2021. godine u 3 sata ujutro, završava ljetno računanje vremena. Vraća se sat i ljudi radosno očekuju tu noć - to je jedan dodatni sat u krevetu! No je li zapravo?

Ako ste roditelji male djece, naravno da nije. Iako svi znamo da jednom godišnje, krajem listopada, imamo priliku vratiti jedan sat unatrag, ta poruka baš i ne stiže do beba i male djece.

Naime, djeca će se probuditi kao i inače i neće odabrati spavati dulje, na svu žalost svojih roditelja. Kako onda polako prilagoditi novo vrijeme starim rutinama? Kad trebate imati obroke? Kako i kada se uspjeti sinkronizirati sa svojim djetetom? Portal Made For Mums daje neke od ideja:

Počnite podešavati satove tjedan dana prije

Šest dana prije (npr. ponedjeljak) promijenite rutinu svog djeteta tako što ćete je pokrenuti 10 minuta kasnije. Sljedećeg dana gurnete ga još 10 minuta i tako dalje. To znači da ste do četvrtka u vremenu od 18:40, kada je svijet još u 18 sati. Do nedjelje vas svijet sustiže, a vaše dijete nije ni primijetilo, nego se zadovoljno uklopilo u rutinu.

Ali realno, kako se to odvija? Možete li doista tjedan dana živjeti u paralelnom svemiru? Što se događa ako dijete morate odvesti u vrtić ili školu (gdje se ne igraju vaše igre s vremenom)? Nije moguće nastaviti prilagođavati vrijeme.

Ako djeca idu u vrtić ili školu i to vam remeti planove, ono što pada na pamet je pomaknuti sat prije spavanja u subotu navečer. Ipak, ovo nije uvijek dobra ideja, prema savjetnici za spavanje Katie Palmer iz Infant Sleep Consultanta. 

"Vaše dijete će se vjerojatno u nedjelju probuditi u uobičajeno vrijeme", kaže Katie. 

Naši su unutarnji satovi spavanja prilično moćni

Ovo je mnogo razumniji pristup: "Prihvatite da će se vaše dijete vjerojatno probuditi u normalno vrijeme, ali provjerite možete li ga držati u krevetiću ili krevetu još desetak minuta ili više."

Made For Mums nudi još jednu solidnu opciju, a to je postepena promjena vremena obroka, koja bi dosta kvalitetno mogla pomoći u prilagodbi tjelesnog sata.

Katie Palmer smatra da bi se u tom slučaju trebala iskoristiti prilika da djecu vodimo na spavanje što kasnije, ako je moguće izbjeći bujicu umornih suza. Poneki crtić prije spavanja ili dodatna priča mogli bi pomoći u tome.

Pročitajte više