Kako se naš život mijenja s dolaskom djece

Foto: 123rf

NITKO nije svjestan koliko će mu se život promijeniti jednom kada stigne beba. Sjetimo se kako smo samo razmišljale dok smo bile trudne i kako upravo sada razmišljaju buduće mamice, gladeći se po trbuhu i zamišljajući nepoznati, ali sretnu, šarenu i veselu budućnost. I da pred njih stavimo papir i olovku da zapišu što misle, koliko će im se život doista promijeniti sigurne smo da bi papir ostao poluprazan, a mame koje već sve znaju sigurno bi tražile barem još jedan papir da i njega ispune sitnim slovima svojih promjena. 

Jer nije tu samo stvar promjene prioriteta i prestanka izlaženja van subotom uvečer. Oh, ne – tu je toliko toga, svaki dan, doslovno od sumraka do zore. Ali ne – nećemo aludirati na Tarantinovu spiku, daleko je taj novi život od horora ma koliko se ponekad činio slično kaotičan. Na slađi način. Jer nismo svjesne koliko će nam se život zaista promijeniti. Srećom, koliko god naglo zvučalo, sve će se te promjene dešavati iz dana u dan pa će se svaka mama stići na vrijeme priviknuti i kasnije, s odmakom primijetiti sve te promjene. 

Od toga da ni buđenja ni spavanja više nikada neće biti isti. Da ćemo svoje staro slobodno vrijeme sada trošiti na neki skroz drugačiji način, da će nam nekad drage sitnice postati skroz nevažne, a važnost ćemo pridavati svi onim veselim momentima o kojima, dok smo gladile trbuh, nismo ni slutile da će doći. 

Beba mijenja život, u to nitko ne sumnja, ali u kolikoj mjeri – to je stvarno jako teško predvidjeti prije nego što se zaista i dogodi. I zato ako tek čekate bebu ili vaša draga prijateljica broji sitno do svoje najveće životne promjene – dajte im naslutiti da njihov život više nikada neće biti isti. Samo ih nemojte plašiti – jer taj zaokret zapravo i nije toliko strašan. Jednom kada beba dođe sve te stvari postat će normalne, jer ćete znati zbog koga ih radite. I koja je cijena svega što radite. A cijena je ljubav, neka vam to bude na pameti kada shvatite da spavate turbo premalo, da svaku slobodnu sekundu imate zauzete ruke, a dom vam više nikada ne bude izgledao onako uredno kako ste navikle. 

Jer ljubav je ipak prioritet zbog koje će svaka mama shvatiti da je ta promjena nešto najbolje što joj se dogodilo.

Zanima li vas koje su to „sitnice“ koje će odjednom postati sastavni dio vašeg života? Evo samo nekih od njih.

 

Pročitajte više