Kako se svađati pred djecom na zdrav način? Stručnjakinja ističe što je ključno

Obično s dolaskom djeteta dolaze i besane noći te porast rasprava i svađa u obitelji. To je sasvim normalno, ali ipak treba uzeti u obzir da su djeca osjetljiva i da svađe ostavljaju dubok trag na njihovu psihu.

Studija iz 2017. godine, objavljena u časopisu European Journal of Pediatrics, pokazala je da opetovano rano izlaganje međuobiteljskim sukobima može povećati rizik od problema s mentalnim zdravljem u adolescentskoj dobi.

Ipak, neki stručnjaci za roditeljstvo smatraju da zdrave nesuglasice u obitelji zapravo mogu biti korisne za djetetov emocionalni razvoj.

Savjetnica za mentalno zdravlje Samantha Bickman za portal Scary Mommy opisala je na koji način možete nesuglasice između vas i vašeg partnera pretvoriti u pozitivan odgojni alat.

Neslaganja su normalna u svim odnosima

Nesuglasice se događaju svima, ali najvažniji je način na koji ćemo ih rješavati. Ključno je ostati smiren i pokušati zaustaviti bilo kakvo ozbiljno neslaganje koje bi moglo prerasti u svađu dok su djeca u blizini. 

"Ako se rasprava pretvori u vikanje, vrijeđanje ili neki drugi oblik nepoštovanja i agresivnosti, djeca uče da su neslaganja uvijek intenzivna i dovode do tjeskobe. To može dovesti do toga da u budućnosti izbjegavaju teške razgovore, postavljanje granica i izražavanje svojih potreba", upozorava Samantha Bickman.

Otvoreno razgovarajte o tome što se dogodilo

Ako rasprava ipak eskalira i pretvori se u svađu pred djecom, otvoreno porazgovarajte s njima. Objasnite im da se odrasli ponekad naljute jedni na druge, ali da nije bilo u redu tako vikati ili koristiti ružne riječi. Otvorite raspravu s njima, pitajte ih imaju li neka pitanja ili kako su se osjećali za vrijeme svađe, savjetuje Bickman. Dodaje da je najvažnije potvrditi i normalizirati njihovo iskustvo.

Pokazivanje djeci da je moguće riješiti nesuglasice na zdrav način pomoći će im ne samo u djetinjstvu već i u njihovim budućim partnerskim odnosima.

Pročitajte više