Kako spriječiti dijete da postane osoba koja pokušava ugoditi drugima?

Foto: Unsplash

UGODITI ljudima znači otvoreno pokušavati biti posebno dobar prema drugima ili pokušati zadovoljiti druge po cijenu vlastitog fizičkog, društvenog ili mentalnog blagostanja. Dakle, tanka je linija između ljubazne i pažljive osobe i ugađanja drugima. Ovi savjeti pomoći će da spriječite da vaše dijete postane osoba koja ugađa drugima.

Budite primjer

Nemojte i sami ugađati ljudima. Djeca kopiraju roditelje i uvijek će slijediti vaš primjer. Znajte postaviti granicu. To će pomoći djetetu da se razvije u ljubaznu i zdravu odraslu osobu koja neće biti deprimirana ili frustrirana jer pokušava ugoditi drugima po cijenu vlastite dobrobiti.

Ne usađujte mu krivnju

Dok disciplinirate svoje dijete, nemojte ga tjerati da se osjeća kao da je ono uzrok nečije tuge ili da je nekoga povrijedilo. Neka dijete shvati da je ono što je učinilo pogrešno.

Razvijajte samopouzdanje

Podignite samopouzdanje djeteta kad god imate priliku za to. Hvalite njegova postignuća, ali ne svaki mali čin. Nikada nemojte tjerati dijete da se bori za vašu pažnju.

Naučite ga kada i kako se ispričati

Dajte djetetu priliku da se ispriča kada je pogriješilo, ali nemojte ga prisiljavati na to. Pobrinite se i da dijete zna da mu je oprošteno nakon što se ispričalo. Učite dijete da kaže ne. Starija djeca trebaju znati osobne granice i naučiti reći ne kada netko pokuša prijeći te granice.

Pripazite na zlostavljanje

Suočite se s problemom maltretiranja u školi. Natjerajte dijete da se zauzme za sebe ili se obratite učitelju ili roditelju nasilnika. Ako dijete previše maltretiraju, kasnije se može, zbog niskog samopoštovanja, pretvoriti u osobu koja ugađa drugima.

Tražite rješenja

Objasnite djetetu ako je u nečemu pogriješilo ili ga pitajte zašto je to učinilo. Kada se dijete smiri, pokušajte zajedno doći do rješenja problema. Učinite ga neovisnim tako da vam pomogne u malim kućnim poslovima, što će također pomoći da se osjeća željeno i važno.

Postavite realna očekivanja

Na kraju i najvažnije, regulirajte upotrebu društvenih medija i interakcije na njima. Mnoge platforme pune su slika i videa lažnih privida i velikih očekivanja. Nježno usmjeravajte dijete i učite ga o tome što je ispravno, a što nije i osigurajte da zna da nije dobro samo ako ima dobre ocjene. Cijenite i njegove kvalitete i pohvalite trud, upornost i marljivost.

Pročitajte više