Kardashianka djeci zabranjuje pržene krumpiriće, a to je pogrešno, kažu nutricionisti

KOURTNEY Kardashian Barker stroga je po pitanju vlastite prehrane, ali i prehrane svoje djece. U intervjuu za WSJ progovorila je o nedavnoj situaciji u kojoj se našla s 12-godišnjim sinom Masonom.

"Rekao je: 'Mama, danas mi treba pomfrit iz McDonald'sa, molim te. Godinu dana ga nisam jeo!' Uzvratila sam: Danas nije taj dan, oprosti", ispričala je i tako otkrila da djeci ne dopušta konzumaciju kalorične hrane i hrane pržene u dubokom ulju.

Iako su na internetu neki podržali njeno strogo pravilo, većinu je zgrozila ideja da dijete ne smije jesti pomfrit.

"Daj mu barem pomfrit od batata", tvitao je jedan korisnik. 

Ali, prema stručnjacima za prehranu, čak je i ta ideja loša.

"Slatki krumpir nije hranjiviji od običnog krumpira. To je samo jako dobar marketinški potez", kaže za Newsweek nutricionistica Christine Byrne, inače velika protivnica dijeta, koja smatra da ograničavanje hrane djeci nije zdrava ni dobra odluka.

"Najočitiji primjer kakav to ima učinak je što neku hranu smatramo lošom pa si govorimo da je smijemo jesti samo jednom godišnje ili samo na odmoru, samo kod prijatelja,… To šalje poruku da se teško kontrolirati oko te hrane. To je okidač za poremećaje u prehrani. Često su čak i dobronamjerni roditelji tvrdili da je neka hrana dobra, a neka loša. Dobar si ako jedeš dobru hranu, a loš si ako jedeš lošu hranu... To u djeci budi toliko krivnje i srama i to je zaista grozan način života", ističe Byrne.

Roditelji nisu krivi što misle da trebaju postaviti stroga ograničenja, ali to nije dobro

Nutricionistica je svjesna da obitelj Kardashian živi pod budnim okom javnosti, kao i pod pritiskom da moraju biti mršavi. 

"To je posljedica naše kulture. To su joj vjerojatno rekli roditelji, vršnjaci…", dodaje Byrne.

Kourtney je u intervjuu o svom djetinjstvu rekla da je odrasla u osamdesetima, kad se konzumiralo puno nezdrave hrane, poput čipsa i keksa.

"I sama sam mama malog djeteta i ne želim kritizirati tuđe izbore jer znam da roditelji pokušavaju učiniti najbolje za svoju djecu. Svakodnevno nam se serviraju vijesti da treba jesti zdravu, a kloniti se loše hrane. Razumljivo je da roditelji misle da trebaju postaviti stroga ograničenja", komentira novinarka Christy Harrison, autorica knjige Anti-Diet.

Prema Harrison, kad je neka hrana zabranjena, može postati neodoljiva.

"Problem je što to onda navodi na prejedanje ili jedemo tu hranu do trenutka kad nam postane zlo. Općenito savjetujem roditeljima da u jelovnike svoje djece uvrste svu hranu, čak i ono što možda smatraju smećem. To će omogućiti da djeca te namirnice vide kao neutralne i da se u njihovoj blizini osjećaju opušteno. To pomaže djeci da se nauče samoregulirati u blizini te hrane, što je važno kada joj imaju pristup u kućama prijatelja ili vani. Još jednom, znam da svi pokušavamo učiniti ono što je najbolje za našu djecu, stoga nikada ne bih željela posramiti roditelje zbog njihovog izbora hrane, ali mislim da mnogi jednostavno ne shvaćaju neželjene posljedice pokušaja promicanja zdrave prehrane ograničavanjem određene hrane", zaključila je Harrison.

Pročitajte više