"Klinci su me vidjeli golu milijun puta"

Foto: Instagram, Facebook

JE LI golotinja u obitelji tabu? Hoće li pogled na golu maminu sisu pokvariti dječake ili će pogled na tatu kako se tušira stubokom promijeniti djevojčice? 

Moraju li se mama i tata skrivati po kući da bi se presvukli ili strogo zaključavati kada se idu istuširati? 

Vječna tema vs vječna dilema. Zar ne?

"Ja sam zagovornik golotinje pred djecom. I pred mužem. Ne želim da moja djeca odrastaju s totalno krivim očekivanjima spram ženskog tijela koje će cijeli svoj mladi život najviše gledati na ekranima i u novinama, a koje će naravno biti stesano do savršenstva. Ne želim ni da moji sinovi, a posebno ne moja kćer odrastaju s očekivanjima da su naša tijela tako savršena i da imaju iskrivljenu sliku o sebi i drugima. 


Ja vjerujem da ako ćemo mi žene i majke voljeti svoje tijelo i nećemo ga se sramiti kakvo god ono bilo, da ćemo možda uspjeti sljedećim generacijama usaditi novu definiciju ljepote koja će biti, odnosno koja bi trebala biti radikalno drugačija od ove fotošop kulture koja uzrokuje toliko pada samopouzdanja i depresije. 
Zato ako imate strije, celulit, ako se niste na vrijeme depilirale, ako vam sise vise, mekane su ili su male, ako imate obješen trbuh ili bilo koje druge prave ženske osobine, svijet treba biti preplavljen baš vašim slikama. Jer svijet vapi za vašim prekrasnim tijelima". 
Mi moramo promijeniti svijet! 
Vaša kraljica 
 
Tako je pisala poznata australska kraljica Constance Hall te nas potaknula da malo istražimo tu još uvijek poprilično tabu temu našeg društva. 


Biti gol pred vlastitom djecom ili ne? No, za početak i za kraj otklonimo najveću krajnost - ne biti gol na način da se pokaže sve. Da mama sjedi raširenih nogu i čita novine, niti da tata gol golcat pokazuje kćerki tinejdžerki zadaću. 
 
Mislimo na onu normalnu, prosječnu krajnost kada je mama toliko slobodna hodati po kući u gaćicama i grudnjaku kojeg će možda skinuti i presvući se pred očima djeteta ili se skroz normalno, bez skrivanja i panike istuširati dok djeca (kao djeca) ulaze i izlaze iz kupaonice. Mislimo na tatu koji će se normalno presvlačiti i također normalno tuširati, ne da baš tada pozove k sebi djecu u kupaonu, već da također nema ni straha ni srama. 


 
Mislimo na one ljetne mjesece kada nam i vlastita koža smeta i kada je normalno da smo goli. Ne nužno skroz do kraja, ali da pogled na golotinju ne izaziva ni neugodu ni sram. 
 
Istražujući malo tu temu s ciljem pronalaska nekog adekvatnog zaključka, pronašli smo različite stavove. Zato smo se odlučili za onaj najčešći, a to je da ako dijete viđa svoje roditelje gole, neće doživjeti nikakvu traumu, a imat će zdraviji, opušteniji stav prema normalnom ljudskom tijelu. Vlastitom također. 


 
Naše tijelo nije i ne bi smjelo biti tabu, no opet ćemo naglasiti - neopterećena golotinja nije isto što i nametanje vlastitih genitalija tuđem pogledu. Ali - hm, u koju kategoriju spadaju sise? Ako mama doji bebu, mora li se skrivati od starijeg djeteta? Mora li starijem djetetu biti neugodno od pogleda na maminu dojku? 
 
Psiholozi kažu kako djeca postaju svjesna svog tijela i neugode vezane uz vlastitu golotinju tamo negdje od pete godine te da većina djece koja su do tada viđala svoje roditelje gole bez da je itko od toga radio paniku, osjeća blažu neugodu kada su i sami goli. 
 
U toj dobi djecu još uvijek kupaju roditelji i normalno je da su djeca gola, da se ne srame ni svog tijela ni svojih genitalija. No, ako roditelji primijete početne znakove neugode, da počinju skrivati svoje genitalije ili da okreću pogled kada vide mamu koja presvlači grudnjak, to je jasan znak da se djecu ne treba tjerati da budu tako "slobodni". 
 
U konačnici - niti muž i žena ne paradiraju po cijele dane potpuno goli jedno pred drugim, pa tako ne bi trebali paradirati ni pred djecom, no grudnjak i gaćice zaista ne bi trebali biti tabu. 
 
Tako će djeca puno ranije steći baš onaj dojam o kojemu priča australska kraljica, a to je dojam da naša tijela nisu proizvod fotošopa, već prirode. I ako vam trbuh nije savršen, ako su vam grudi jedva primjetne, ako tata škembom sakriva svoje genitalije - to je pogled koji nikako ne bi smio biti tabu. 
 
Tako će djeca tijekom vrućih ljetnih dana biti dovoljno slobodna da se kao u stara dobra vremena igraju vani bez majice u kojoj se prekomjerno znoje, a koja realno ne štiti tijelo od prljavštine, a ni od sunca u tolikoj mjeri, jer roditelji ionako djecu prije izlaska namažu kremicom.

Jer ako mogu biti golišavi na plaži gdje je tijelo aposlutno isto kao i u privatnosti doma, zašto bi se sramili svog dječjeg tijela dok se igraju u parku (ne, naravno, potpuno goli.)

To je jedan od tih proizvoda modernih vremena zajedno s onim iritirajućim gornjim dijelom kupaćih kostimića za djevojčice od 4 godine. Zar je i to tabu? 
 

Pročitajte više