Koja je najbolja dob za žene da postanu majke? Evo što kažu stručnjaci

Foto: Shutterstock

SPOSOBNOST stvaranja života neosporno je jedan od najljepših darova na svijetu, ali dolazi i s vrlo glasnim satom koji neprestano otkucava. Teško ćete pronaći ženu koja ne razmišlja o otkucavanju svog biološkog sata.

Iako se vjeruje da je žena na vrhuncu plodnosti u svojim 20-ima, to desetljeće nije idealno vrijeme za mnoge žene da se okupiraju trudnoćom i roditeljstvom. Neke žene nisu spremne ni u svojim ranim 30-ima. Zato se većina stručnjaka i mama slaže da ne postoji savršena dob za trudnoću.

"Što ste mlađi, to imate manje novca i resursa za brigu o djetetu", kaže dr. Wendy C. Goodall McDonald, ginekologinja iz Chicaga. "Što ste stariji, to imate više novca, ali možda ćete ga morati trošiti na medicinski potpomognutu oplodnju, u nekim slučajevima", kaže dr. McDonald.

Naravno, optimalno vrijeme da žena zatrudni je kada je spremna - fizički, emocionalno, mentalno i financijski - a to vrijeme uvelike varira od žene do žene. Kako biste lakše odredili koja bi vam dob mogla biti najbolja za trudnoću, Healthline je zamolio stručnjake da podijele svoja mišljenja i iskustva za svaku dobnu skupinu.

Prije nego što napunite 20 godina

Ova dob nije idealna za većinu žena, ali ne može se poreći da su najplodnije upravo u ovoj dobi. Premda trudnice u ovom desetljeću najrjeđe podliježu gestacijskom dijabetesu, sklonije su preeklampsiji, a i financijski problemi koji dolaze s odgojem djeteta vladaju najviše u ovoj dobnoj skupini.

Između 20. i 24. godine

Većina žena u ovoj dobi još uvijek je vrlo plodna, s procijenjenih 25 posto šanse da zatrudne svaki mjesec. Financije su možda još uvijek teret jer većina muškaraca i žena u ranim 20-ima zarađuje malo novca i nema ušteđevinu.

Između 25. i 29. godine

Medicinski govoreći, mnogo toga je isto u pogledu prednosti i mana za trudnoću u srednjim ili kasnim 20-ima. Većina žena još uvijek ima 25 posto šanse da zatrudni svaki mjesec.

Između 30. i 34. godine

"Jednom kada uđete u 30-e, počinjete primjećivati smanjenje plodnosti. Ako ste još uvijek prilično zaokupljeni stvaranjem karijere ili niste pronašli savršenog partnera, to ne znači da je vrijeme za paniku. "Nemojte osjećati pritisak da zatrudnite što prije samo da biste rodili dijete", kaže ginekologinja dr. Mary Jane Minkin.

Što se tiče prednosti, trudnoća u ranim 30-ima ženama omogućuje značajnu količinu vremena za uživanje u mladim godinama, istraživanje svoje karijere i upoznavanje sebe.

Između 35. i 39. godine

Nažalost, istina je da plodnost počinje značajno opadati u 32. godini, a još brže u 37. Nadalje, uspješnost metoda potpomognute oplodnje također počinje opadati povećavajući troškove liječenja, ističe dr. McDonald. "Zdravstveni rizici također počinju rasti, poput hipertenzije, dijabetesa u trudnoći i preeklampsije, kao i stope kromosomskih abnormalnosti (iako je stopa još uvijek manja od 1 posto za žene u dobi od 40 godina)."

Između 40. i 45. godine

U dobi od 40 godina šanse zdrave žene da zatrudni svaki mjesec su manje od 5 posto. Međutim, veća briga u ovom dobnom rasponu su uključeni medicinski rizici. "Žene starije od 40 godina imaju porast komplikacija u ranoj trudnoći, kao što su izvanmaternične trudnoće i pobačaji, ali i komplikacije u kasnijoj trudnoći kao što su preeklampsija, dijabetes, problemi s posteljicom, niska porođajna težina i prijevremeni porod i viša stopa smrti fetusa", objašnjava dr. Anate Brauer, reproduktivna endokrinologinja u Centrima za plodnost i IVF u Greenwichu i docentica ginekologije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u New Yorku.

"Svi ovi rizici su povećani ako žena ima postojeća stanja kao što su visoki krvni tlak, dijabetes ili pretilost", kaže. Osim toga, ističe dr. Brauer, višestruke trudnoće, poput blizanaca i trojki koje su češće tijekom liječenja neplodnosti, značajno povećavaju te rizike.

Pročitajte više