Koje "zakonitosti" vladaju kad je u pitanju boja bebinih očiju?

Foto: WeHeartIt

PREDVIĐANJE boje bebinih očiju slična je kartaškoj igri ili sportovima s loptom, gdje je apsolutno sve moguće.

Ponekad boju možete predvidjeti prilično točno no, čak i ako oba roditelja imaju tamne oči, moguće je da dijete odraste s plavima.

To su rijetki slučajevi, doduše, ali mogući.

Budući da je gen za plave oči recesivan (uzmiče nad tamnim, smeđim genom), za plave su oči najčešće potrebne iste boje očiju i majke i oca, dok će za smeđe oči djeteta češće trebati samo jedan smeđi gen.

Smeđi je dakle, najjači no, postoje slučajevi kad je dijete od roditelja smeđih očiju "osvanulo" s plavima, a to je zato što svi mi u sebi nosimo gen boje očiju od naših roditelja pa je moguće da i otac i majka u sebi nose i plavi i smeđi gen, ali je smeđi u njihovom slučaju "pobijedio".

No, kako u tom slučaju oboje roditelja u sebi nose i gen za plave oči, moguće je da beba pokupi dva gena za plave i tad će postati upravo takve, unatoč jakim smeđim genima koje tako očito nose roditelji. Dakle, moguće je da gen na koncu preuzme onaj slabiji.

A plave su oči slabije i od zelenog gena, koji je pak također slabiji od smeđeg, ali ako jedan roditelj ima zelene, a drugi smeđe oči, beba bi doslovno mogla imati bilo kakvu boju očiju.

S obzirom da su geni prilično složena "stvar", beba od roditelja s takvim očima mogla bi odrasti s bojom oka od tople lješnjak nijanse, preko zelene, do sive ili plave.

Većina stručnjaka slaže se da će bebina boja očiju ostati ista ili će potamnjeti tijekom prvih šest do devet mjeseci života. Sive ili plave oči mogu postati smeđe, zelene ili lijeske, ali ako se beba rodi s jasnim smeđim očima, praktički nema šanse da one s vremenom postanu plave.

Pročitajte više