Kojim bebama prijeti najveća opasnost od gripe?

Foto: Instagram

NARAVNO da postoji razlika i logično je što znanost kaže, da su bebe koje imaju stariju braću i sestre podložnije razvoju gripe, ali postoji još nešto što tu moramo znati.

Bebe i mališani s najmanje jednim starijim bratom imaju dva puta veće šanse da budu hospitalizirani zbog gripe, a tri puta veće, ako imaju više od jednog starijeg brata ili sestre.

Budući da cjepivo protiv gripe nije prikladno za bebe do šest mjeseci, roditelji se često pozivaju da cijepe stariju djecu kako bi zaštitili njih i mlađe potomke, zato što gripa može ostaviti ozbiljnije posljedice kod beba. U to se ubrajaju poteškoće s disanjem, infekcije pluća te visoka temperatura koja može voditi još opasnijim konvulzijama u mozgu.

Na tu je temu u Škotskoj rađeno veliko istraživanje u kojem su uzeti podaci iz zdravstvene evidencije čak 400.000 djece rođenih od listopada 2007. do travnja 2015. godine, među kojima je oko 1.000 beba bilo hospitalizirano zbog gripe.

Stope prijema u bolnicu za bebe u dobi od 6 do 23 mjeseca bile su dvostruko veće ako beba ima više braće ili sestara. 

Priznajemo, sve je to manje-više logično, no stručnjaci koji su radili na ovom istraživanju otkrili su još nešto: često je presudno koliko je bebica stara prije same sezone gripe pa su tako zaključili kako su u najvećoj opasnosti bebe rođene između lipnja i prosinca jer su tad još uvijek premale za gripu koja dolazi u zimskim mjesecima.

Dakle, ako ste upravo rodili, ili vaša bebica ima tek koji mjesec, a već ima stariju braću i sestre, znajte da je vaše najmlađe upravo sada najpodložnije riziku gripe. Čuvajte ih kako znate i umijete, a ako ste tome skloni, cijepite stariju djecu da biste zaštitili mlađu.

 

 

Pročitajte više