Koliko brzo možete napraviti test na trudnoću i može li on ikada pogriješiti?

Foto: Shutterstock

JEDAN od najjednostavnijih načina da provjerite jeste li trudni je da napravite test na trudnoću. Većina žena koje rade testove na trudnoću imaju neke rane znakove drugog stanja kao što su izostanak menstruacije, otečene grudi ili glavobolje. Ali koliko su takvi testovi točni i mogu li pogriješiti?

Važno je ne napraviti test za trudnoću prerano jer bi to moglo dati lažno negativan rezultat. 

Nakon spolnog odnosa, ako je jajna stanica oplođena, ona će putovati do maternice i usaditi se u zid maternice. Otprilike šest dana nakon oplodnje, male količine hormona trudnoće - humanog kroničnog gonadotropina (hCG) - počet će se pojavljivati ​​u mokraći. To je hormon na koji reagiraju testovi na trudnoću. Hormon doseže vrhunac u tjednima nakon začeća, no testovi su u stanju prepoznati ga i u malim količinama.

Većinu testova na trudnoću možete napraviti već prvog dana izostanka menstruacije.

"Ako ne znate kada će vam doći sljedeća menstruacija, napravite test najmanje 21 dan nakon što ste zadnji put imali nezaštićeni spolni odnos. Neki vrlo osjetljivi testovi za trudnoću mogu se koristiti i prije nego što izostane menstruacija. Test na trudnoću možete napraviti na uzorku prikupljenog urina u bilo koje doba dana. Ne mora biti ujutro", navodi Nacionalna zdravstvena služba Velike Britanije.

Ipak, ujutro ćete možda dobiti najpouzdaniji rezultat jer je urin tada koncentriraniji. 

Koliko su pouzdani kućni testovi za trudnoću?

Kućni testovi za trudnoću pouzdani su u 99 posto slučajeva. Ako dobijete pozitivan rezultat, velika je vjerojatnost da ste trudni. To vrijedi bez obzira na boju linije ili to koliko je ona blijeda. Vrlo rijetko se javlja lažno pozitivan rezultat.

Čak 62 posto majki napravit će još barem jedan test, unatoč pozitivnom rezultatu. Neke jer se žele uvjeriti u točan rezultat, neke jer brinu za zdravlje trudnoće. Jedno istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da žene na testove za trudnoću troše u prosjeku 30 funti, odnosno oko 266 kuna.

Vjerojatnije je da će negativan test biti netočan nego pozitivan. To se može dogoditi ako je testu istekao rok valjanosti, ako nije ispravno napravljen, ako ste ga napravili prerano ili ako je urin previše razrijeđen jer ste popili puno tekućine prije testiranja, piše The Sun.

Pročitajte više