Koliko je doista potrebno odjeće za bebu?

Foto: 123rf/Instagram

JE LI uopće moguće imati previše odjeće za bebu?

Ako niste dobro promislili tijekom kupovine, moguće je da ormar napunite stvarima koje će djetetu postati premalene i prije nego što ih prvi put odjene.

Iako je normalno da je gotovo nemoguće odoljeti tim preslatkim malenim komadima odjeće, razmišljajte racionalno, kupujte ono što će dijete moći nositi. 

Započnimo s osnovnim komadima odjeće s kojima smijete pretjerati u kupovini, a to je odjeća poput mekanih trenirki i bodija. Body će ljeti služiti kao dnevna odjeća, a zimi kao bazni sloj odjeće. Pazite na sastav materijala, osobito onih komada odjeće koji cijeli dan dodiruju kožu vaše bebe kako bi izbjegli nastanak osipa na osjetljivoj bebinoj koži. Trenirke i bodije ponekad ćete mijenjati i više puta dnevno, pa se potrudite da ih uvijek imate dovoljno.

Kapice se preporučuju kod malih beba bez obzira na godišnje doba kako bi štitile osjetljivo bebino tjeme. Dovoljne su vam dvije.

Čarapice također bebe nose bez obzira na godišnje doba, tako da nabavite barem 5 pari. Neka budu od prirodnih materijala kako bi djetetova koža mogla disati.

Kompletići za spavanje trebali bi biti prilagođeni temperaturi prostorije. Pobrinite se da djetetu bude dovoljno toplo, a opet da ne budu predebeli kako bebi ne bi bilo vruće. Trebat će vam tri do četiri kompletića jer su moguće nezgode tijekom noći kada pelena procuri, pa će možda u početku beba mijenjati i do dva kompletića u jednoj noći.

Ako očekujete zimsku bebu, na prethodni popis dodajte i sljedeće:

Još 3 para čarapa za situacije kada beba izlazi, a ujedno ih možete obući djetetu i preko tankih čarapa ako sumnjate da bi bebi moglo biti hladno.

2 para papuča ili cipelica mogli bi vam olakšati zimske šetnje. Iako novorođenčad ne bi trebala nositi cipelice, zimi one imaju funkciju zadržavanja topline. 

Neka se u vašem ormaru nađu i 4 para hlača od debelog pamuka ili fino obrađene vune. Neka budu rastezljive u struku i meke na dodir kako bi bebi bilo toplo i ugodno.

2 veste pomoći će vam prilikom odijevanja za izlazak u šetnju tijekom zimskih mjeseci. Nećete morati oblačiti mnogo slojeva tanke odjeće, pa će i dijete imati više slobode pri kretanju i biti sretnije.

Zimska jakna sasvim je dovoljna zimska oprema za zimske bebe. Debeli kombinezon savjetuje se samo kod vrlo niskih temperatura kako se dijete ne bi prehladilo.

Dodaci za ljetnu bebu:

Izaberite jedan pamučni šeširić koji će dijete štititi od sunca.

Lagani prekrivač uvijek će vam dobro doći kada poželite dijete samo u peleni i tankoj majici ljeti staviti na spavanje.

Ovisno o tome koliko često perete rublje, prilagodite količinu rublja:

Navedene količine osnovnog rublja koje smo naveli, kao što su bodiji, odnose se na redovito pranje rublja, barem svaki drugi dan.

 

 

Ako niste u mogućnosti toliko često prati rublje, već to činite jednom tjedno, onda svakako barem udvostručite količinu bodija, laganih majčica i pidžamica.

Ako ste ljubitelj pranja rublja i perete ga svakodnevno, prvotno navedeno količine možete smanjiti u pola.

Uzmite u obzir posebne okolnosti:

Vjerojatno ćete trebati barem jedan svečaniji outfit za slikanja i posebna događanja. Ako postoji mogućnost da se dijete uprlja, osigurajte mu dva outfita.

Ako planirate koristiti platnene pelene, izbjegavajte uske hlače.

Pročitajte više