Koliko vremena trebamo posvetiti djetetu da bi ono od toga imalo najviše koristi?

Foto: 123rf/Instagram

RODITELJI znaju koliko je važno posvetiti se djetetu u potpunosti.  

No, na pitanje koliko bi se vremenski trebali posveti djetetu da ne bude ni premalo, ali ni previše, dosad nismo znali pravi odgovor. 

Ponekad male stvari čine veliku razliku, počela je izlaganje na portalu Mummy Pages liječnica i stručnjakinja za odgoj djece, Kristy Goodwin, koja je na temelju posljednjih istraživanja dala i svoj odgovor na pitanje: "Koliko vremena moramo posvetiti djetetu da bi ono od toga imalo najviše koristi?" Pod tim vremenom smatra se vrijeme provedeno jedan na jedan, što može biti u igri, edukaciji ili razgovoru, a važno je zbog nekoliko važnih ključnih razloga - čvršćeg odnosa s djetetom te boljeg razvoja njihove emocionalne inteligencije. 

Prema njenim riječima, 15 minuta usredotočenog vremena svaki dan bit će jako korisno za njih, ali to vrijeme mora imati svoj kontinuitet. Dakle, svaki dan.

Ona tvrdi da će čak i 15 minuta dnevno imati izuzetan utjecaj na razvoj njihovog mozga i vezu koju imate, a da bi se dijete u njoj osjećalo poticajno, sigurno i voljeno. 

"Istraživanja su pokazala da djeca koja imaju brižan odnos sa svojim roditeljima imaju veći hipokampus (dio mozga koji je odgovoran za odgovor na stres i pamćenje) te je taj odnos u ranom djetinjstvu važniji i od skupog obrazovanja pa i izvannastavnih aktivnosti", kaže ona. 

Dakle, dragi roditelji, 15 minuta dnevno čiste posvećenosti svom djetetu, jedan na jedan, bez ometanja, dovoljno je da dijete od toga ima stvarno najviše koristi. 

Igru, zabavu i druženje možete slobodno i produžiti, no bez pretjerivanja, jer bi se djeca tijekom dana trebala posvetiti i drugim važnim stvarima. Primjerice, svojoj samostalnosti i mašti.  

 

Pročitajte više