Okus kelja tjera nerođene bebe da prave grimase, otkriva istraživanje

Foto: Shutterstock

DJEČJA mržnja prema zelenilu i očita ljubav prema mrkvi počinju u utrobi njihovih majki, otkrilo je novo istraživanje. Ultrazvučni pregledi 100 trudnica pokazuju da fetusi sa smiješkom reagiraju na mrkvu, dok uslijed konzumacije kelja njihova lica djeluju kao da plaču. 

Nalazi znanstvenika sa Sveučilišta Durham sada bi mogli pomoći u istraživanju kako se razvijaju ljudski receptori za okus i miris. Vjeruju da bi trudnice mogle utjecati na preferencije okusa djece, kao i pomoći u stvaranju zdravih prehrambenih navika, piše The Guardian.

Smatra se da fetusi osjećaju okus udisanjem i gutanjem amnionske tekućine iz maternice. Stručnjaci su zabilježili reakcije beba ubrzo nakon što su mame uzele kapsule s okusom mrkve i kelja.

"Studije su pokazale da bebe mogu osjetiti miris i okus u maternici, ali oni se temelje na reakcijama zabilježenima nakon rođenja. Naša studija je prva koja je uočila te reakcije prije rođenja. Smatramo da bi opetovano izlaganje okusima prije rođenja moglo pomoći u utvrđivanju preferencija prema hrani nakon poroda, što bi moglo biti važno kada razmišljamo o zdravoj prehrani i smanjenju izbirljivosti", rekla je postdiplomantica Beyza Ustun, koja je vodila istraživanje.

Ustun ističe da je bilo nevjerojatno vidjeti reakciju nerođenih beba i podijeliti te trenutke s njihovim roditeljima. Reakcije lica viđene kod oba okusa pokazale su da je izlaganje samo maloj količini mrkve ili kelja potaknulo odgovor.

"Sljedeći korak je ispitati pokazuju li fetusi manje negativne reakcije na te okuse tijekom vremena, što rezultira većim prihvaćanjem kad bebe kušaju te okuse prvi put izvan maternice", dodala je koautorica studije, profesorica Jackie Blissett sa Sveučilišta Aston u Birminghamu.

Studija je objavljena u časopisu Psychological Science.

Pročitajte više