Korisne tehnike učenja koje će djeci pomoći da savladaju gradivo u školi

Foto: Shutterstock

VRIJEME ispita i provjera u školi jednako je stresno za roditelje i djecu. Učenje određenih predmeta ponekad može biti izazovno, ali to učenje ne mora ujedno biti i mučenje. Postoje određene tehnike koje učenici mogu savladati kako bi se puno lakše i jednostavnije pripremili za ispite koji ih čekaju. 

Učite pametno, a ne dugo

Suprotno mišljenju mnogih, učenje više sati u komadu ne osigurava uspjeh. Djeca bi trebala podijeliti vrijeme učenja na dijelove od 20 do 30 minuta, što će značajno potaknuti zadržavanje informacija. Kako prenosi The Health Site, mozak napreduje na fokusiranim i kraćim sesijama, upijajući i zadržavajući više nego kada se uči više sati odjednom, bez pauze.

Važno je biti dosljedan

Uspostavljanje dosljednog rasporeda učenja pomaže mozgu prepoznati obrasce, čineći ga spremnim za primanje novih informacija tijekom vremena posvećenog učenju. Najbolje bi bilo kada bi djeca novi materijal koji su naučila pregledala u roku od 24 sata, jer više istraživanja pokazuje 60 posto veću vjerojatnost da će se informacije bolje zapamtiti na ovaj način.

Povežite različite teme učenja

Stvaranje poveznica između različitih tema učenja može promijeniti način na koji djeca zapravo uče. Umjesto samog pamćenja materijala, razumijevanje načina na koji su teme međusobno povezane poboljšava sposobnost prisjećanja informacija u različitim područjima učenja.

Čitanje s razumijevanjem

Djeca bi trebala prestati besmisleno čitati bilješke, već bi trebala početi učiti s pomoću kartica. Aktivno uključivanje mozga u prisjećanje informacija potiče dublje razumijevanje teme. 

Učenje usmjereno na cilj

Vrijeme za učenje treba biti kratko i učinkovito, s jasno postavljenim ciljevima. Umjesto da djeca zatrpavaju gomilom informacija, potaknite ih da se usredotoče na svladavanje određenog koncepta. 

Neka vam prezentiraju što su naučili

Objašnjavanje onoga što su naučili naglas može djeci pomoći da još bolje savladaju materijal. Školski materijal mogu predstavljati roditeljima, prijateljima, školskim kolegama ili samima sebi, a ovom praksom još bolje će razumjeti temu i poboljšati svoje pamćenje. 

Napravite probne testove

Probni testovi često su tajno oružje u savladavanju školskog materijala. Ne samo da pomažu bolje razumjeti gradivo, već ističu područja na kojima je potrebno posvetiti veću pozornost. Možete sami kod kuće napraviti probni test ili provjeriti postoje li na internetu testovi iz tog područja koje djeca mogu riješiti. 

Neka djeca imaju svoj kutak za učenje

Stvorite djeci kutak za učenje koji će ih motivirati da savladaju gradivo koje trebaju. Bilo da se radi o njihovom malom uredu, mjestu u blagovaonici ili drugom prostoru, određivanje prostora za fokusirano učenje signalizira mozgu da je vrijeme za koncentraciju i usvajanje novih informacija.

Uklonite mobitele za vrijeme učenja

Mobiteli odvlače pažnju tijekom učenja. Postavite djeci određeno vrijeme za učenje u kojem neće koristiti tehnologiju, osim ako nije potrebna za učenje školskog materijala. Uklanjanje mobitela tijekom tog razdoblja smanjuje smetnje, osiguravajući da pozornost ostane na materijalu za učenje. 

Pročitajte više