Kvalitetno pripremiti dijete za školu znači pobrinuti se da dovoljno spava

Foto: Instagram

DOBAR san ključan je za svaku osobe pa tako i dijete, a posebno školarce. Naime, kvalitetan san utječe na uspjeh djeteta u školi, a adolescenti koji su bili poznati po tome da mogu dugo spavati danas su razdražljivi jer ne spavaju dovoljno dugo.

Bez dovoljno sna adolescenti ne mogu funkcionirati, a zbog povećanih zaduženja ne mogu si priuštiti luksuz poslijepodnevnih drijemeža, bar ne bez grižnje savjesti i zaostajanja. Nedostatak sna povezuje se i s problemima fizičkog i mentalnog zdravlja, primjerice s depresijom, suicidima, pretilosti (poremećen rad žlijezda). Usto, dodatni problem javlja se u vidu narušene pozornosti, sposobnosti pamćenja, a onda i učenja. 

Stručnjaci iz udruge Pragma smatraju da se za novi raspored dijete treba početi pripremati barem dva tjedna prije početka školske godine. 

“Adolescentima je prirodnije ići na spavanje u ponoć te se buditi u podne, no to neće biti moguće jednom kad škola krene. Vi se kao roditelji zapravo borite protiv prirode! Neće biti lako i simptomi koje mladi iskuse možemo usporediti s onima uslijed umora od dalekog putovanja. Usto, važno je ne odustati sasvim od rasporeda tijekom vikenda. Dobro je da nadoknade malo sna, ali ne i da se vrate u prazničko raspoloženje”, pojasnili su. 

Nesanica je najčešći poremećaj spavanja i jedan od najčešćih poremećaja općenito u populaciji. Za to neki dijelom krive tehnologiju i društvene mreže.

“Biološki ritmovi adolescenata i neusklađenost sa školskim rasporedima spadaju u stare i dobro poznate probleme. Određene promjene u higijeni spavanja mladih osoba donijele su i društvene mreže. Udruga Pragma dugi niz godina provodi programe* koji se na poseban način bave pitanjima emocionalne i medijske pismenosti djece. Primijetili smo koliko mladi naivno koriste medije i društvene mreže te kako im je potrebno vodstvo prilikom korištenja”, kaže savjetnica u udruzi Pragma Katarina Jelić.

Njen savjet roditeljima je da ne postavljaju televizore u dječje sobe te da noću nadziru korištenje mobitela i internet.

“Zabrane nisu rješenje, stoga je dobro s djetetom postaviti razumna pravila koja će se potom dosljedno primjenjivati. Ako dijete u ponoć traži mobitel jer mora provjeriti zadaću za sutra ujutro, vjerojatno mu nije previše stalo do zadaće. Ako vas uvjerava kako mora imati računalo u sobi zbog eseja i lektira, razmislite dvaput. Ni vi ne koristite računalo isključivo za učenje pa kako isto očekivati od tinejdžera željnih zabave”, dodaje Jelić.

Ako brinete da vaše dijete nedovoljno dugo i kvalitetno spava, obratite pozornost na simptome kao što su promjena teka uz promjenu težine, promjene u navikama spavanja, gubitak zanimanja za omiljene aktivnosti, umor, nesposobnost koncentriranja i donošenja odluka, osjećaj bespomoćnosti, razdražljivost, dosada, ljutnja, nemir, popuštanje u školi, izbjegavanje škole, socijalno povlačenje, buntovno ponašanje, ovisnost, zanemarivanje izgleda… 

Ako uočite bilo koji od navedenih simptoma, obratite se obiteljskom liječniku koji će vam dati osnovne informacije te vas, prema procjeni, uputiti u daljnju specijalističku obradu ili vam dati preporuku za besplatna savjetovališta.

Pročitajte više