Liječnica hitne pomoći: Ovih pet darova sigurno neću kupiti djeci za Božić

Screenshot: TikTok

PEDIJATRIJSKA liječnica hitne pomoći Meghan Martin na svom je TikTok profilu podijelila pet igračaka koje roditelji ne bi trebali darivati svojoj djeci. Kako tvrdi, riječ je o igračkama koje mogu dovesti do ozbiljnih ozljeda.

@beachgem10 Top 5 gifts that can cause injuries in kiddos and land them in the ER fornthe holidays #Top5 #Christmas #Shopping #Dangerous #Emergency ♬ original sound - Beachgem10

Martin je izdvojila sve što sadrži dugmaste baterije: "Pretinci na igračkama s dugmastim baterijama su zatvoreni jeftinim, sitnim vijcima. Dugmaste baterije doslovno mogu ubiti dijete, i to čine svake godine."

Dugmaste baterije predstavljaju opasnost od gušenja, a zbog kemijske mješavine unutar baterija dolazi do nagrizanja jednjaka što može imati katastrofalne posljedice.

Sljedeće na njezinu popisu su vodene perle.

"One se prodaju kao senzorne igračke, ali djeca ih mogu progutati. S obzirom na to da se šire u vodi, mogu nabubriti i uzrokovati začepljenje crijeva", upozorava Martin. Dodaje da mogu izazvati probleme i kod kućnih ljubimaca.

Na trećem mjestu su električni skuteri za koje kaže da predstavljaju rizik od pada i ozbiljnih ozljeda. Slično vrijedi i za hoverboard, koji je sljedeća igračka koju je navela.

"Na njima djeca lome podlaktice i laktove, a ponekad imaju i ozbiljne ozljede glave."

Zadnja stvar koju je spomenula su trampolini koji uzrokuju većinu ozljeda među djecom. Prema nekim procjenama više djece se ozlijedi skačući na trampolinu nego igrajući nogomet.

Na kraju je zaključila: "Nadam se da ćete imati prekrasne blagdane i da me nećete morati posjećivati."

Pročitajte više