Liječnici izdali upozorenje roditeljima čija djeca malo ili loše spavaju

Foto: Shutterstock

LIJEČNICI upozoravaju roditelje da bi djeca koja spavaju manje od devet sati mogla imati problema s pamćenjem i inteligencijom. Stručnjaci s Medicinskog fakulteta u Marylandu rekli su da nedostatak sna ili loš san kod djece može povećati rizik od problema poput anksioznosti, impulzivnog ponašanja i depresije.

Također, uočili su da kod djece koja ne drijemaju u danu, postoji poveznica s kognitivnim poteškoćama s pamćenjem, rješavanjem problema i donošenjem odluka.

"Otkrili smo da su djeca koja spavaju manje od devet sati u noći imala manje sive tvari ili manji volumen u određenim područjima mozga odgovornima za kontrolu pažnje, pamćenja i inhibicije u usporedbi s onima koji imaju zdrave navike spavanja", izjavio je autor studije, dr. Ze Wang.

"Ove razlike bile su uočljive i nakon dvije godine, što je zabrinjavajuće otkriće koje ukazuje na dugoročnu štetu za djecu koja ne spavaju dovoljno", dodao je.

Studija je objavljena u časopisu The Lancet Child & Adolescent Health, a promatrala je više od 8300 djece u dobi od 9 do 10 godina. Liječnici su pregledali nalaze magnetske rezonance, medicinsku dokumentaciju i anketne upitnike koje su dvije godine ispunjavali roditelji. 

"Potrebne su dodatne studije kako bismo potvrdili naše nalaze i vidjeli mogu li bilo kakve intervencije poboljšati navike spavanja i preokrenuti neurološke nedostatke", istaknuo je dr. Wang.

Kako bi pomogli svom djetetu da spava, stručnjaci Američke akademije za pedijatriju kažu da bi roditelji trebali promicati dobre navike spavanja kod svoje djece. To uključuje postavljanje prioriteta za cijelu obitelj i pridržavanje redovne rutine. Također navode da bi roditelji trebali ograničiti vrijeme koje dijete provodi ispred ekrana te potpuno izbaciti ekrane sat vremena prije spavanja.

Sleep.org dao je smjernice o tome koliko djeca trebaju sna. Novorođene bebe do tri mjeseca trebale bi spavati 14 do 17 sati u danu, a dojenčad do prve godine od 12 do 15 sati. Maloj djeci treba 11 do 14 sati sna, a predškolcima 10 do 13. Djeca u dobi do 13 godina trebala bi spavati 9 do 11 sati, a tinejdžeri 8 do 10 sati.

Pročitajte više