Liječnici upozoravaju na opasnosti popularne dječje Nerf puške

Foto: Instagram

NERF puške su sve popularnije i velika je vjerojatnost da bi vas vaše dijete moglo tražiti da im je kupite. Ili ih već imaju u svom borbenom arsenalu. Budite oprezni i pročitajte što liječnici danas misle o njoj.

Shvaćamo pojam zabave, ali ove puške su jako opasne. Iako im je "metak" mekan, glava mu je plastična, a može poletjeti jako i brzo, što djeca ne shvaćaju kao opasnost.

Puno ljudi je već prošlo kroz ambulante s različitim povredama oka. Među njima su u podjednakoj mjeri djeca i roditelji, koji su stradali od ruke svog djeteta, a očito je da upozorenje o načinu korištenja puške nije dovoljno da se spriječe daljnje ozljede.

Neki su pacijenti prijavili povrede oka nakon što im je netko ispalio metak u razdaljini od jednog metra, ali čak i s osam-devet metara udaljenosti metak i dalje dovoljno brzo leti da može ostaviti koban trag na nježnom i osjetljivom oku. 

Posljedice su od kratkotrajne, ali jake boli, zamućenog vida, ali do i nepovratnog oštećenja oka.

I nije samo to problem. Roditelji ne razmišljaju koliko su one opasne jer su djeci dobro objasnili kako se njima rukuje. Ali djeca, znate i sami, ne razmišljaju o posljedicama i zato ne mare za nikakva upozorenja. A čak i ako se roditelji potrude namjestiti pupku da metak ne leti tako brzo oštro naprijed, internet je krcat videima kako što bolje namjestiti pušku da puca jače, brže, na veću udaljenost i da bude što preciznija. 

Zato liječnici, ako već ne mogu spriječiti njihovu prodaju, upozoravaju roditelje da djeci uz Nerf puške i pištolje nabave i adekvatnu zaštitu za oči. Primjerice, naočale za ronjenje ili varenje. Tada nek igra slobodno počne.

Pročitajte više