Liječnik poručio majci da se pokrije dok doji dijete tijekom pregleda

Foto: 123RF

MAJKA iz Oregona šokirana je i ponižena nakon što joj je liječnik poručio da se pokrije dok doji dijete tijekom pregleda.

Jennifer Howard posjetila je u lipnju kliniku u Salemu gdje je dogovorila liječnički pregled kako bi se posavjetovala o postporođajnoj depresiji. Sa sobom je povela i tromjesečnu kćer Evelyn koja je tijekom pregleda počela plakati.

“Učinila sam ono što bi svaka majka: podignula sam dijete kako bih je nahranila”, rekla je Howard za WTOL.

No liječnik ju je zamolio da stane.

“Pitao me imam li nešto s čime ću se prekriti i bila sam iznenađena pa sam ga upitala jesam li dobro čula. Rekao je: ‘Da, prekrijte se dok dojite.’ Ja sam mu odgovorila kako me niti jedan liječnik to nikada nije tražio na što je on kazao kako je to pravilo klinike kako bi prevenirali tužbe zbog nečeg neprikladnog”, dodala je Howard.

U torbi je pronašla maramu, ali doktor ju je zaustavio.

“Prišao mi je, uzeo maramu iz moje ruke i držao je kao štit dok sam stavljala dijete na prsa, a potom je pokrio njome mene i bebu”, objasnila je Howard.

Kaže kako je cijelo ovo iskustvo bilo posramljujuće i utjecalo je na daljnji tijek pregleda.

“Iskreno, bilo je ponižavajuće. Samo sam pokušavala nahraniti dijete. Nisam radila ništa što bi trebalo biti skriveno. Mogao je pozvati sestru ako se osjećao neugodno. Mogao se jednostavno ispričati i izaći.”

Zakon u Oregonu dopušta da žene doje djecu u javnosti, bez obzira na to jesu li pritom prekrivene ili nisu.

Howard je nakon ovog neugodnog iskustva nazvala liniju za pacijente bolnice. Rekli su joj kako ne postoji pravilo klinike koje se odnosi na dojenje. Zbog toga je uložila pritužbu i tražila novog liječnika, no 9. srpnja joj je zahtjev odbijen.

“Roditeljstvo je dovoljno teško, ne trebamo ovo. Žene to ne trebaju”, rekla je.

Pročitajte više