Lutein, nutrijent koji djecu čini malo pametnijima

Foto: 123rf/Instagram

ZNATE i sami da zdrav organizam, mali ili veliki, treba svakodnevni balans svih važnih nutrijenata, a zahvaljujući istraživanjima sad znamo da postoji još jedan nutrijent koji bi, kako stoji u zaključcima, vašoj djeci mogao dati više "akademsko obrazovanje".

To je lutein, karotenoid (ksantofilni pigment) koji nalazimo u zelenom lisnatom povrću, žumanjcima, jarko obojenom voću i povrću te nam očito čini dobro za pamet i koncentraciju.

Do tog su zaključka došli stručnjaci sa Sveučilišta u Illinoisu koji su odlučili provjeriti tu poveznicu te su okupili djecu u dobi od osam, devet i deset godina koja su morala riješiti zadane testove, s naglaskom na točnosti odgovora i njihovim kognitivnim vještinama.

U to su im vrijeme mjerili razinu luteina u organizmu te su tako došli do zaključka kako su djeca s višom zabilježenom razinom luteina riješila testove bolje od drugih. Ista je ekipa potom napravila još jedno istraživanje, s tim da su ovaj put u analizu uvrstili i podatke poput njihova kvocijenta inteligencije te fizičke kondicije. 

To je istraživanje objavljeno u časopisu Nutritional Neuroscience, a zaključci su ovakvi:

"Ovim smo istraživanjima prvo htjeli doznati ima li razina luteina doista neki utjecaj na moždanu aktivnost te potom vidjeti je li on zaslužan za bolju sposobnost razmišljanja, točnost te podizanje razine spoznaje kod djece", pojasnio je jedan ud sudionika istraživanja koje, kako kažu znanstvenici, još nije gotovo. Potrebno je nastaviti istraživati ovu tematiku, ali jasno je da koja voćka više tijekom dana i puno šarenog povrća mogu donijeti samo dobro. 

Pročitajte više