Majke Palčića sad imaju brošuru koja će im jako pomoći savjetima i iskustvima

Foto: WeHeartIt 

POVODOM današnjeg Međunarodnog dana prijevremeno rođene djece, predstavnici Ureda UNICEF-a za Hrvatsku i Ministarstva zdravstva predstavili su jučer brošuru sa savjetima o dojenju za majke prijevremeno rođene djece.

"Cilj ove brošure je podržati i osnažiti obitelji s prijevremeno rođenom djecom na putu odrastanja djeteta uz osvješćivanje o važnosti i dobrobiti dojenja prijevremeno rođene djece", naglasila je na konferenciji za novinare pomoćnica ministra zdravstva Ružica Palić Kramarić.

Brošura, istaknula je, sadrži niz praktičnih znanja koje majkama pomaže u prvim trenucima zajedničkog života s djetetom, te iskustva drugih majki koje to prenose na ostale.

Palić Kramarić je podsjetila na projekt osnivanja prve banke humanog mlijeka u Hrvatskoj, s ciljem da se prijevremenoj djeci i novorođenčadi koja nisu u mogućnosti hraniti se majčinim mlijekom osigura najbolja moguća skrb. Za njenu izgradnju u sklopu KBC-a Zagreb, Ministarstvo zdravstva u proračunu za 2018. planira izdvojiti tri milijuna kuna. "Osnivanje ovakve banke korak je prema smanjivanju razvoja zdravstvenih komplikacija i stope smrtnosti novorođenčadi", istaknula je. 

Svake godine u RH se prijevremeno rodi oko 2000 djece, oko 400 treba intenzivnu liječničku skrb

Predstojnica Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj Valentina Otmačić navela je da se svake godine u Hrvatskoj prijevremeno rodi oko 2000 djece, a njih oko 400 treba intenzivnu liječničku skrb.   

Napomenula je da sva rodilišta u Hrvatskoj imaju status prijatelja djece te istaknula da su stope dojenja znatno porasle u prvim mjesecima djetetova života - broj dojene djece u Hrvatskoj 2008. je iznosio 56 posto, dok je lani iznosio 91 do 95 posto. 

"Majčino mlijeko zlatni je standard prehrane za svako dijete, a za prijevremeno rođenu djecu ono je i hrana i lijek. Stoga je iznimno važno da svaka majka dobije kvalitetnu podršku na putu do uspješnog dojenja", kazala je Otmačić i dodala kako je ova brošura nastala kao dodatak projektu osnivanja prve banke humanog mlijeka, a na dobrom su, kaže, putu i da hrvatska rodilišta postanu prijatelj majki. 

Autorica brošure Snježana Gverić Ahmetašević istaknula je kako je cilj brošure osnažiti majke da ustraju u dojenju, koje može biti izazov nakon prijevremenog porođaja. 

Brošura za majke bit će dostupna u svim novorođenačkim jedinicama intenzivnog liječenja, a majke je mogu preuzeti i na internetskim stranicama UNICEF-a. 

Svjetski dan prijevremeno rođene djece: Jedna od deset beba diljem svijeta rodi se prijevremeno

Povodom Svjetskog dana prijevremeno rođene djece, kojim se upozorava kako se u svijetu jedna od deset beba rodi prijevremeno, u organizaciji Kluba roditelja nedonoščadi Palčići u petak, 17. studenoga održat će se aktivnosti u 26 hrvatskih gradova.

Ispred ulaza u Kliniku za ženske bolesti i porode Zagreb, ulaza u Vinogradsku, kod fontana u ulici Hrvatske bratske zajednice bit će organizirano puštanje balona s imenima Palčića - djece rođene prije 37. tjedna trudnoće. Tim povodom fontane će svijetliti ljubičastom bojom, a od 17 do 22 sata u znak podrške Palčićima svijetlit će i zgrada Sabora i Vlade.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Palčiće, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: palčići. 

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.
 

Pročitajte više