Mama apelira na roditelje da ne šalju bolesnu djecu u vrtiće i škole zbog RSV-a

RESPIRATORNI sincicijski virus ili RSV nije novost, ali ove godine puni hrvatske ambulante. On pogađa i odrasle, ali za dojenčad mlađu od šest mjeseci i starije osobe može biti prilično opasan. U to se uvjerila Carmen Ann Bremiller, čija je djevojčica mjesec dana bila hospitalizirana nakon što se zarazila RSV-om.

"Ne šaljite svoju bolesnu djecu u vrtić ili školu. Možda ste frustrirani i ne možete pronaći nekoga tko bi čuvao dijete da vi možete raditi. Možete kriviti školu što se vaše dijete razboljelo, ali nije ispravno svjesno poslati dijete sa zaraznim virusom koji može biti štetan za drugu djecu u školu", napisala je u svom apelu koji je podijelila na Facebooku.

Njezina kći nije išla u jaslice, već se zarazila od starijih sestara, koje su virus pokupile u školi.

"Možda je to bila samo loša sreća. Ali, molim vas, ako znate da vam je dijete bolesno, ostavite ga kod kuće. Nisu svi poput vašeg djeteta i nemaju svi jednak imunološki sustav. Samo zato što je vaše dijete dobro, ne znači da će biti i neko drugo", dodala je.

Njezina kći zbog komplikacija je završila na intenzivnoj njezi, spojena na respirator. Osim teškoća s disanjem, razvile su se i brojne druge komplikacije.

"Znam da je u dobrim rukama, ali ovo je najteža stvar kroz koju sam ikada morala proći. Ona se mora sama izboriti s tim, a ja ne mogu ništa učiniti. Stoga dvaput razmislite prije nego što bolesno dijete pošaljete u vrtić ili školu. Sljedeći put moje dijete moglo bi biti tvoje dijete", zaključila je.

Što je RSV?

RSV je uobičajeni respiratorni virus. Obično uzrokuje blage simptome slične prehladi, ali može biti ozbiljan, osobito u dojenčadi i starijih odraslih osoba. Međutim, većina ljudi ozdravi u roku od tjedan dana nakon što se zaraze virusom.

Kako se bebe mogu zaraziti?

Virus se može prenijeti kad zaražena osoba kašlje ili kiše pa kapljice virusa padnu u oči, nos ili usta. Prenosi se i kada se dodirne površina na kojoj je virus, primjerice igračka, a zatim se dodirne lice bez pranja ruku. Bebe mogu dobiti RSV kada su u blizini druge bolesne djece, primjerice u vrtiću, kao i kad dođu u izravan kontakt s virusom, primjerice kad ih poljubi zaražena osoba.

Koji su simptomi RSV-a kod beba?

Ljudi, uključujući bebe, simptome RSV-a obično pokazuju četiri do šest dana nakon što su izloženi virusu. Rani simptomi uključuju curenje iz nosa, smanjen apetit, kašalj, kihanje, groznicu i teško disanje.

Kako liječiti RSV kod beba?

Ne postoji specifičan tretman za liječenje tog virusa. Potrebno je lijekovima snižavati temperaturu ako je povišena. Pobrinite se za dijete unosi dovoljno tekućine i posavjetujte se s pedijatrom.

"Dijete treba pratiti zbog mogućih poteškoća s disanjem. Ako čujete škripanje, vrijeme je da se javite liječniku. Alarm su i problemi s jelom, pićem i spavanjem", kaže dr. John Brancato iz Dječje bolnice Connecticut.

Zašto su neke bebe hospitalizirane zbog RSV-a?

Neke bebe imaju veći rizik od drugih za razvoj ozbiljnih simptoma RSV-a, koji mogu dovesti do hospitalizacije. To su nedonoščad, dojenčad mlađa od šest mjeseci, djeca mlađa od dvije godine s kroničnom bolesti pluća ili urođenom bolesti srca, djeca s oslabljenim imunološkim sustavom, djeca koja imaju neuromuskularne poremećaje, uključujući i onu koja imaju poteškoće s gutanjem. 

"Ponekad bebe trebaju hospitalizaciju ako stvari postanu jako loše", kaže za Health pedijatrica dr. Seuli Bose Brill. "Neke su samo osjetljivije na teže infekcije."

Ako je vaša beba izložena većem riziku ili vam se simptomi čine ozbiljnima, a vi ste zabrinuti ili niste sigurni što učiniti, dr. Brill kaže da biste svakako trebali nazvati liječnika.

"Uvijek kažem roditeljima da nazovu ako ih nešto zabrine", kaže ona. "Liječnik vam može pomoći odrediti treba li dijete hospitalizirati."

Pročitajte više