Mama ima tajnu i neće je vam reći! Nikada!

Foto: 123rf

JESAM LI grozna majka ako sam upravo bacila punu vreću likovnih radova mog ljubljenog djeteta - u smeće? 

Jesam li grozna majka što se veselim njihovim rođendanima jer znam da će dobiti punu vreću slatkiša? 
 
Ma, znate što - nisam. I ja sam čovjek! I ja imam svoje mušice, svoje skrivene želje i svoje lude trenutke, a vi koji me osuđujete - nemojte. Sigurno i vi imate pokoju ne baš nevinu naviku koju vješto skrivate od svijeta. I svoje djece također. Ili ćete možda tvrditi da ste savršeni? 
Iskrenost je temelj svakog odnosa. Logično - i onog s djecom, no dajte malo ohladite - svaka mama mora imati neku svoj ispušni ventil i što ako dijete jednostavno nema pristup toj tajni? Zato to i je mamina tajna...
 
Uostalom, mama je ta koja najčešće donosi odluke koja se djeci baš i ne sviđaju, zašto ih onda rastuživati govoreći im uvijek istinu i samo istinu. 
 
Mama, gdje su moji crteži? 

Amm, puno sam poklonila bakama i djedovima i tetkama i susjedima. Svi su oni oduševljeni tvojim umjetničkim dostignućima... Zamislite kada bi čuvali baš sve dječje radove od njihovih prvih šarotina do slikarija iz osnovne škole? Trebali bi vam posebna soba samo za njih, pa onda s vremena na vrijeme, dok djece nema u blizini jedna se vreća za smeće kriomice pridruži drugom, pravom smeću. 

Najteži je onaj prvi korak, no odabrati nekoliko najboljih radova iz razbucane gomile ponekad je doista težak zadatak pa onda nasumce izvadite njih 15-20, a ostale mirne duše pospremite u crnu vreću. Tako se radi generalka u dječjoj sobi. I tako se izbjegava da svojim činom povrijediti svoje dijete koje će ovaj problem shvatiti tek kada dobije svoje male umjetnike. 

Djeca su u krevetu, vadi čipi-čips! 

Zato što je najslađe grickati navečer kada djeca više ne bi smjela primirisati slatkišima i grickalicama, roditelji često čekaju da djeca konačno zaspu kako bi napali secret stash u vlasništvu vaše djece. Dok su pod roditeljskim krovom sve što je njihovo, mora biti i naše, a i nije baš istina da oni ne dobiju svoj dio. Pravedno, zar ne? Zato najviše volimo one slatkiše koji se ne čuju. I one koje kupimo na blagajni kad god same obavljamo šoping. 

Hoće li vaše dijete doći kod nas na igru? Ne. 

Jeste li ikada svjesno odbili nešto što bi vaše dijete silno razveselilo, ali vas baš i ne? Neku pozivnicu na igru koju je uputila malo dosadna mama prijatelja vašeg djeteta? Sva sreća što vaše dijete nije bilo u blizini da čuje takvu predivnu pozivnicu jer bi tada bili u gabuli. Ovako ste morali slagati samo jednoj, vama ne baš važnoj osobi, a ne i djetetu čije suze s tim odrješitim "ne" možda ne bi mogli zaustaviti. 

Sakrila sam naporne igračke 

Moje dijete ima dovoljno igračaka i sigurna sam da im neće nedostajati onih nekoliko koje mi pile živce. Lijepo je imati klavijature, ali kada bi na njima barem svirali, a ne stalno puštali ona četiri snimljena pjesmuljka kojima je cilj - očito - živciranje mame! Ne znam dijete gdje si spremio tu super igračku! (Nemoj molim te zaviriti u tatin ormar, pliz!) Barem ne još koji dan da mi se uši odmore.

Jedna takva igračka i diplomirali ste na predmetu - odsad pazi što kupuješ! jer priznajte, neke igračke jednostavno nisu za podnijeti koliko god usrećuju vaše dijete. 


Djeco kupanje! Opet? 

Da opet! Pa vi to volite! Ali ne sadaaa. Ma baš sada! Mama je spremna za igru! 
Ovisno kolika su vam djeca velika, gdje spavaju i koliko vremena provodite doslovno "vezani" uz njih, ali mama i tata isto trebaju malo vremena za sebe i svoje (kratke) igrice. Ako je barem jedno dijete još uvijek noću s vama u sobi, kako i kada biti intiman? Kada se djeca kupaju - naravno! Niti izlaze iz kade, niti čuju od prskanja i špricanja - savršena kulisa za prikriti petominutne radosti s uvaženim tatom. 
 
Tko se nikada nije našao u ovih pet slatkih  laži? 

Pročitajte više