Mama kaže da joj četiri stvari pomažu da izbjegne stres na putovanju s djecom

Foto: Unsplash

PUTOVANJE s djecom je bez sumnje stresnije od putovanja bez njih. Ali uz pažljivo planiranje, svejedno može biti zabavno i ugodno. Nakon što je novinarka Jacqueline Miller istražila cijelu Europu i Sjevernu Ameriku sa svoja dva sina, smislila je kontrolni popis prije putovanja kako bi im to iskustvo prošlo što ugodnije. To uključuje više rada na početku, ali isplati se, napisala je za Insider.

Puno razgovarajte o tome što vas očekuje na putovanju

"Mislila sam da bi mojim dečkima moglo biti uzbudljivo da im sve na putovanju bude iznenađenje. U stvarnosti je to izazvalo negodovanje i tjeskobu. Za nas je bolje da su pripremljeni. Tako tjedan ili dva prije našeg putovanja razgovaramo o planiranom odmoru. Uvijek spomenem nešto od hrane koju mogu očekivati, bilo da je to tjestenina u Italiji, kus-kus u Maroku ili švedski stol na kruzeru", objasnila je Jacqueline.

Jedan od mojih sinova uvijek brine gdje će spavati. Puno pomaže ako mu prije toga pokažem online slike smještaja. S takvim pripremama njena su djeca postala opuštenija i čak uzbuđenija zbog nadolazećeg putovanja. Priprema djece ne eliminira iznenađenja, jer su ona neizbježna na svakom putovanju.

Uključite djecu u planiranje

"Smatram da su sretniji i uzbuđeniji ako se njihovi stavovi uvaže u planiranju odmora. To također skida dio tereta donošenja svih odluka", kaže ona.

Džepni priručnik može vam uštedjeti milijun pitanja i odgovora

"Kad je moj najstariji sin bio mali, njegovim pitanjima nije bilo kraja. Želio je znati koliko je duga svaka etapa puta, gdje ćemo točno spavati svaku noć i što ćemo raditi svaki dan", kaže Jacqueline. Nije mogla unaprijed odgovoriti na svako pitanje, ali je mogla odgovoriti na mnoga od njih tako što mu je napravila plan puta. U maloj bilježnici napravila bi popis za svaki dan putovanja. Navela bi točno vrijeme putovanja i gdje će spavati svaku noć, kao i planove za dnevne aktivnosti.

Pripremite se za povratak, bit ćete zahvalni sami sebi na tome kad se vratite

"Moja bi mama prije odmora prala podove i brisala prašinu u cijeloj kući. Ne idem u tu krajnost. Ali pranje rublja, pražnjenje kanti za smeće i čišćenje hladnjaka štedi puno stresa i vremena nakon godišnjeg odmor", kaže Jacqueline.

Također je mudro napuniti smočnicu nekvarljivim namirnicama poput tjestenine, umaka, maslaca od kikirikija i nekih peciva u zamrzivaču, zaključila je.

Pročitajte više