Mama poslala upozorenje nakon što je njezina kći zbog vlasi kose završila u bolnici

MAMA Lia Marshall mislila je da će njezina kći izgubiti nožni prst, nakon što joj se vlas kose čvrsto omotala oko njega. Svoju kćerkicu Amelie spremala je za spavanja kada je primijetila da joj je prst na nozi crven i natečen.

"Isprva nisam mogla vidjeti kosu, već nabor na dijelu oko kojeg je vlas bila namotana", rekla je majka dvomjesečne curice.

Lia je nakon kupanja pokušala izgrebati vlas kose noktom, ali nije uspjela pa ju je uhvatila panika i kćer je odvela u bolnicu.

"Morali su presjeći vlas, zbog čega joj je nožni prst obilno krvario. Liječnici su očistili ranu i Amelie je tri sata ostavljena na promatranju. Kada su ustanovili da neće biti dugotrajnih problema, pustili su nas da odemo kući", prisjetila se.

Stanje je poznato kao sindrom podvezane dlake i može uzrokovati nepopravljivu štetu. 

"Naučila sam lekciju i svakako ću paziti na ovo u budućnosti", dodala je Lia, koja je svoju priču podijelila kao upozorenje drugim roditeljima.

Od svibnja 2004. do ožujka 2014. prijavljen je samo 81 sindrom podvezane dlake među osobama u dobi od 2 do 22 godine, kažu podaci koje je objavio Lurie Chlidren’s.

"Najčešće se događa kod dojenčadi mlađe od šest mjeseci, najčešće na nožnom prstu, a u većini situacija ipak nije potrebna operacija", izjavila je dr. Sara Holmstrom, nakon što se ista stvar dogodila petomjesečnom Loganu u siječnju ove godine.

Prema pedijatrici Katie Lockwood, zahvaćeni dio tijela obično postaje crven, otečen i ima udubljenje na dijelu gdje se omotala dlaka. 

"Ako roditelji primijete da su njihove bebe nervozne, a provjerili su sve uobičajene stvari (nahranjene su, pelene im nisu mokre, nisu umorne), prvo bih skinula čarapicu i provjerila nožne prste", upozorava dr. Lockwood. 

Roditelji mogu pokušati tretirati zahvaćeno područje kremom za uklanjanje dlačica, a ako one ne djeluju, svakako se moraju uputiti liječniku, napominju pedijatri. 

Pročitajte više