Mama postavila granice dojenja dvogodišnjem sinu: Je li vam ovo odvratno?

JEDNA je majka iz Kalifornije demonstrirala kako postavlja granice svom malom djetetu koje još uvijek doji. Po imenu Mikaela De La Myco, a poznata na društvenim mrežama kao @mamadelamyco, podijelila je TikTok video na kojem je svom dvogodišnjem sinu Martenu postavila niz pravila prije nego što ga je pustila da doji objašnjavajući da je zbog frustracije gotovo prestala s dugotrajnim dojenjem.

Na početku videa pod nazivom "Dojenje mog djeteta: razgovor o granicama" mama je pitala sina želi li mlijeko. Nakon što je Marten odgovorio potvrdno, ona ga je upitala gdje mu idu ruke. Marten je stavio ruke na koljena, pokazujući da zna da se ne smije hvatati za majčine grudi bez njezina pristanka.

Mama ga je tad upitala s koje dojke želi dojiti. Nakon što je odabrao, podigla je ruku kako bi ga spriječila da je zgrabi podsjetivši ga: "Mama to radi." U tekstu na ekranu istaknula je da se njezin sin često uznemiri jer mora čekati, ali to je nešto na čemu su radili.

@mamadelamyco the problems didn’t start until marten became a toddler • what you think? #extendedbreastfeed #toddlerbreastfeeding #ebfbaby #intuitiveparenting ♬ Saans Lo - Arooj Aftab

Marten nije počeo dojiti sve dok mu majka nije dala zeleno svjetlo. "Hoćeš drugu?" upitala je prije nego što je dopustila sinu da promijeni dojku.

"Iskreno, znam da ovo mnogima vjerojatno izgleda čudno, ali SKORO sam prestala dojiti jer je to bilo tako teško postići bez dobrih pravila za produljeno dojenje", napisala je na kraju videa. "Je li vam ovo odvratno?"

Kritike su uslijedile na račun dječakove dobi, ali i pohvale za postavljena pravila i ustrajnost

Ovaj video je pregledan više od 7.9 milijuna puta i izazvao je raspravu, dok se većina osvrnula na dječakovu dob i produljeno dojenje.

"Mislim da radiš prekrasan posao. Dojila sam svog najmlađeg tri godine i naučila sam ga pravilima", napisala je jedna osoba.

"Mislim da je prestar... samo moje mišljenje - osjećam da se u toj fazi više radi o tome što ti ne želiš prestati, nego što je za njegovu korist. To bi kasnije moglo biti štetno", odgovorila je druga.

"Osjećaj je čudan jer je moderno društvo odlučilo da je najprirodnija stvar neprikladna", istaknula je treća.

Nacionalni centar za biotehnološke informacije (NCBI) navodi da "kada se prakticira prirodno odbijanje od dojke, potpuno odvikavanje obično se događa između dvije i četiri godine."

Ona planira dojiti dok god njen sin to bude želio

Mikaela, koja je edukatorica biljne medicine te je specijalizirana za iscjeljivanje maternice, rekla je za Yahoo Life da je u veljači počela učiti svog sina pravilima jer je dojenje postajalo sve teže kako je bio stariji.

"On ne grize, ali me povlačio za dojku", objasnila je. Mališan, koji je dojio na zahtjev, zgrabio bi svoju majku i povukao je za majicu umjesto da se umiri sam, kad bi mu bila potreba utjeha. Došlo je do točke da je doživljavala nedostatak poštovanja i bila je spremna odustati.

Dodala je i da planira nastaviti dojiti Martena dok on ne odluči da je spreman prestati. "Primjena samo nekoliko malih promjena u načinu na koji dojimo donijela je ogromne promjene i natjerala me da poželim nastaviti, a ne da prestanem", rekla je za Yahoo Life.

Pročitajte više