Mama priznala da osuđuje roditelje pretile djece pa izazvala raspravu

Foto: Shutterstock

JEDNA majka je na forumu Mumsnet potaknula raspravu o pretilosti kod djece, priznavši da za to okrivljuje njihove roditelje. Napisala je da je primijetila jednu djevojčicu u školi u koju idu njena djeca, za koju smatra da ima problema s prekomjernom težinom i da je to rastužuje, a naposljetku se i razljutila na njene roditelje. 

"Bila sam prilično bucmasto dijete i sjećam se ismijavanja. To je moje školsko iskustvo učinilo prilično užasnim pa mislim da imam iskrivljeno stajalište o ovoj temi. Osjećam se loše što sam osudila dijete bez poznavanja situacije i znam da se to mene ne tiče. Ali pitam se jesam li ja samo užasna osoba ili netko drugi osjeća tugu zbog ove djece i (s pravom ili ne) osuđuje li njihove roditelje", napisala je pa zamolila ostale roditelje da daju svoje mišljenje o toj temi.

Neki su priznali da njihova vlastita djeca jedu značajne količine nezdrave hrane i da se jednostavno osjećaju sretnima što zbog toga ne pate od prekomjerne tjelesne težine.

"Broj djece koja imaju stvarno zdravstveno stanje koje pridonosi isključivo njihovoj težini (Prader-Willie, npr.) je vrlo malen...", rekla je jedna osoba.

Druga je istaknula: "Priznajem, ja osuđujem. Moja djeca se ne hrane savršeno, ali su vitka. Redovito jedu slatkiše, gotove pileće prutiće, čips, pudinge itd. pa se pitam čime zaboga drugi ljudi hrane svoju djecu?"

"Da, šutke osuđujem roditelje (iako znam da će biti slučajeva kad griješim). Ipak, mislim da moderna djeca puno više prihvaćaju različitosti nego što je to bilo uobičajeno kad sam bio mlad", navodi treća.

S druge strane, ima i onih koji smatraju da nije u redu zbog toga kriviti roditelje.

"Ne, ne osuđujem ih jer nemam pojma koji faktori stoje iza toga pa to nije moja briga."

Pročitajte više