Mama, tata, dosadno mi je: Četiri načina koja pomažu djeci da upravljaju dosadom

Foto: Unsplash

Svima nam ponekad bude dosadno, što nije ništa posebno loše. Međutim, mnoga djeca još uvijek uče vještinu upravljanja dosadom.

Djeca obično imaju rasporede i planove, pa kada se nađu u vremenu koje nije dobro organizirano, mogu imati problema sa snalaženjem i planiranjem svojih aktivnosti. Trik je pomoći im da sami stvaraju svoje ideje umjesto da im se sugeriraju. Ovo je nekoliko ideja koje možemo isprobati kada nam se djeca požale da im je dosadno.

1. Napravite popis aktivnosti

Trebamo razgovarati sa svojom djecom o tome što vole raditi, o njihovim interesima i strastima. Roditelji mogu zajedno s djecom izraditi ili ilustrirati popis aktivnosti koji može uključivati bojanje, igranje s plišanim igračkama, čitanje i slaganje puzli.

Popis trebamo postaviti na mjesto koje je lako dostupno i vidljivo.

2. Pripremite sve što je potrebno

Važno je pripremiti igračke i materijale kako bi djeca mogla raditi stvari s popisa. Igračke i aktivnosti ne moraju biti skupe da bi bile zabavne.

Roditelji mogu djeci reći kada će se obavljati aktivnosti s popisa i koliko će svaka od njih trajati. To će ih uvjeriti da neće "zauvijek" biti sama, piše The Conversation.

3. Razgovarajte o nagradama i ohrabrite ih

Na početku možemo ponuditi i nagrade, kao što su zajedničke aktivnosti s roditeljima ili dodatno vrijeme pred ekranom. Također, možemo ih ohrabriti pohvalama i podrškom kako bismo im pomogli u izvršavanju zadataka s popisa.

Ključno je pohvaliti ih prije nego što izgube interes.

4. Provedite vrijeme sa svojom djecom

Iako je važno da djeca sama nauče kako se nositi s dosadom, također se trebaju osjećati vrijednima i znati da njihovi roditelji žele provoditi vrijeme s njima. Zato je bitno posvetiti vrijeme svojoj djeci.

Upravljanje dosadom kod djece može biti izazov, ali roditelji mogu pomoći stvaranjem plana aktivnosti, podrškom i zajedničkim vremenom. Važno je osigurati da se djeca osjećaju važnima i voljenima, što dodatno jača njihovu motivaciju i samopouzdanje.

Pročitajte više